TPG uit race om Deens postbedrijf

De Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners mag als enige een bod doen op 25 procent van Post Danmark. TPG en Deutsche Post vallen daarmee af in de strijd om de Deense posterijen.

De Deense minister van Transport Flemming Hansen maakte vanmorgen bekend alleen met CVC te willen onderhandelen, omdat de durfkapitalist ,,de aantrekkelijkste aanbieding'' had gedaan. Algemeen wordt aangenomen dat CVC het meeste geld over had voor de deelname. Het bedrijf kan geen specifieke kennis over post toevoegen aan die van Post Danmark. Maar topambtenaar Michael Birch, bij Transport belast met Post Danmark, zei dat behalve de prijs ook CVC's ,,ervaring met het ontwikkelen van bedrijven'' een rol heeft gespeeld bij de selectie.

CVC liet weten met Post Danmark een ,,actieve rol'' te willen gaan spelen in de komende consolidatieslag op de Europese postmarkt. Daarmee zou de positie van Post Danmark veranderen van overnamedoelwit in mogelijke koper of strategische partner van te privatiseren postbedrijven. De Deense overheid staat positief tegenover dit ,,ambitieuze plan'', aldus topambtenaar Birch.

TPG is volgens een woordvoerder ,,uiteraard teleurgesteld'' en ,,verbaasd'' over de selectie van een financiële partij. De uitkomst van de race ,,verandert echter niets aan onze ambities in Europa'', zei de woordvoerder.

In een officiële reactie van Deutsche Post zei een woordvoerder daar slechts dat het bedrijf kennis had genomen van de Deense beslissing, maar zelf niet bereid was geweest ,,elke prijs'' voor Post Danmark te betalen.

Een bron binnen Deutsche Post zei desgevraagd verbaasd te zijn over de Deense beslissing, omdat Post Danmark in een eerder stadium had aangegeven vooral geïnteresseerd te zijn in een ,,strategische partner die kennis kon toevoegen''. De bron bevestigde dat Deutsche Post nu niet langer in de race is voor drie aanstaande privatiseringen in de Europese postsector: behalve Denemarken ook België en Oostenrijk. Deutsche Post overweegt in die landen eigen postbedrijven te vestigen.