Topmanagers bij Shell krijgen niet langer opties

De Koninklijke/Shell Groep wil het beloningssysteem wijzigen voor de hoogste managers, onder wie topman Jeroen van der Veer. Met de beslissing volgt het concern een internationale trend waarbij een prestatiebeloning niet meer bestaat uit de toekenning van opties.

Het Nederlands-Britse energieconcern wil de opties in de beloning vervangen voor de toekenning van aandelen. De regeling zal volgens Shell niet leiden tot een stijging van het totale beloningspakket. De veranderingen volgen op het schandaal rond de verkeerd ingeschatte oliereserves. Eerder al veranderde Shell de `score-cards' voor al het personeel en haalde het component daaruit dat ging over reserves.

De toekenning van opties nam een vlucht tijdens de goede jaren op de effectenbeurzen eind jaren negentig. Tijdens de beurshype kregen managers en ander personeel vaak grote pakketten opties. De opties konden na een periode tegen een vaste prijs ingewisseld worden voor aandelen van het desbetreffende bedrijf. Door de stijgende beurskoersen bleken de opties vaak veel geld waard te zijn, omdat de aandelen voor een veel lagere koers konden worden aangekocht. Door de dalende beurskoersen van de afgelopen jaren zijn opties vaak waardeloos, omdat de koers lager is dan de afgesproken aankoopprijs. Bovendien hebben opties een slechte naam gekregen, omdat de grote waardestijging er mede voor zorgden dat topmanagers – die de grootste pakketten kregen – de naam kregen graaiers te zijn.

De toekenning van opties is dan ook langzaam aan het verdwijnen. Internationaal zowel als nationaal is de trend gezet om het prestatie-element van een beloning uit te keren in de vorm van aandelen en niet meer in opties. Shell's rivaal BP uit Groot-Brittannië deed dit al eerder en in Nederland ging uitgever Wolters Kluwer het energieconcern voor.

De waarde van de toegekende aandelen kan bij Shell oplopen tot 2,5 keer het basissalaris. De beloning is gerelateerd aan de prestaties van het bedrijf in vergelijking met grote rivalen als de Amerikaanse concerns ExxonMobil en ChevronTexaco, het Britse BP en het Franse Total. De prestatie wordt afgeleid van de beurswaarde en het dividend over een periode van drie jaar. Als Shell in de groep als vierde of vijfde eindigt, krijgen de bestuurders geen bonussen in de vorm van aandelen.

Deze en andere wijzigingen van het huidige bonussysteem zijn opgesteld door de beloningscommissie. De aandeelhoudersvergadering krijgt het systeem in juni ter goedkeuring voorgelegd. Volgens A. Loudon, voorzitter van de beloningscommissie van de commissarissen, is het nieuwe systeem goed voor de aandeelhouders.