Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over verschillen in aanpak van rijles-nieuwe-stijl voor mannen en vrouwen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder meer een reportage over de voor- en tegenstanders van de Europese Grondwet. Op 1 juni houdt Nederland er een referendum over. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova politiek. Discussie over de versnippering op links en rechts en het referendum over de Europese grondwet op woensdag 1 juni met GroenLinks-fractieleider Femke Halsema, PvdA-voorzitter Ruud Koole en het Kamerlid voor de VVD Hans van Baalen. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Who killed Kirsty MacColl? Over de mysterieuze dood van zangeres Kirsty MacColl, die in 2002 werd overvaren door een speedboot in Mexico. Tot nu is niemand aangeklaagd met betrekking tot de zaak, maar Kirsty's moeder zoekt nog steeds naar de waarheid. BBC2, 0.40-1.40u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. De internetdokter Chris Verhorst die medicijnen aan een vrouw verstrekte die zich daarmee om het leven bracht praat over zijn ervaringen. Verder SBS-programmamaker Alberto Stegeman over zijn serie Undercover die hij met een verborgen camera opneemt. Hij maakte ook opnames van illegale straatraces. De firma Outlaw, die legale straatraces organiseert, wil voorkomen dat deze aflevering wordt uitgezonden. Ned.3, 21.15-22.55u,

Tv-show. Het levensverhaal van de in Tilburg geboren Carla van Raay die op haar 12de met haar ouders naar Australië verhuisde. Seksueel misbruikt; het klooster in en 12 jaar later er weer uit. Ze trouwt, krijgt kinderen en belandt in de prostitutie. Verder aandacht aan de Volendamse groep BZN, die 40 jaar bestaat. Ned.2, 21.20-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met ex-mental coach van het Nederlands elftal Erik Reep en Yorin-presentator Chris Zegers. RTL4, 22.50-24.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn actrice Penelope Cruz, zanger Boy George over zijn autobiografie, ex-bokser Lennox Lewis en muziek van Beck. BBC1, 23.40-0.40u.

FILM

X-Men (Bryan Singer, 2000, VS). Verfilming, door de regisseur van The Usual Suspects, van de Marvel Comics-sciencefictionstrip over gemuteerde superhelden in een universele strijd tussen Goed en Kwaad. Draait per saldo om de special effects van met bliksem smijtende, in reptielen veranderende olympische goden van de nabije toekomst. Yorin, 20.30-22.20u.

.Unbreakable (M. Night Shyamalan, 2000, VS). Vierde film van de Indiaas-Amerikaanse regisseur is net als zijn mega-hit The Sixth Sense een spookachtige thriller en in veel opzichten ook een echt vervolg. Andermaal een meditatieve atmosfeer en een fenomenale rol voor Bruce Willis, nu als veertiger die als enige een ernstig treinongeluk overleeft en zich voor de vraag geplaatst ziet wat de bedoeling is van die wonderbaarlijke redding. Een mysterieuze Samuel L. Jackson staat hem bij. Net5, 22.20-0.15u.

.Harry, un ami qui vous veut du bien (Dominik Moll, 2000, Fr.). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.55-1.50u.

.La veuve de Saint-Pierre (Patrice Leconte, 2000, Frankrijk/Canada). Juliette Binoche ontfermt zich als officiersvrouw over ter dood veroordeelde visser Emir Kusturice op Frans koloniaal eilandje anno 1850 in zorgvuldig drama van regisseur van o.a. Le mari de la coiffeuse. Canvas, 23.55-1.35u.

Hard Target (John Woo, 1993, VS). Hollywooddebuut van om zijn `gestileerde geweld' geroemde cult-regisseur uit Hongkong. Jean-Claude Van Damme versus zieke Lance Henriksen die jachtpartijen organiseert op dakloze oorlogsveteranen. BBC1, 0.40-2.20u

RADIO

Kunststof. Gesprek met theatermaker Liesbeth Colthof over haar toneelbewerking van het boek Vernon God Little van DBC Pierre. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gitarist Harry Sacksioni in Lienden, besprekingen van de roman Laat me nooit alleen van de Engelse schrijver Kazuo Ishiguro en de film Hotel Rwanda over de genocide in Rwanda van regisseur Terry George. In het tweede uur praat beeldhouwer Henk Visch over zijn tentoonstelling in museum De Pont in Tilburg. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Frank de Grave, voorzitter van het College Tarieven Gezondheidszorg praat over de nieuwe Zorgautoriteit, de VVD en kunst. Radio 1, 0.04-0.45u.