Senaat in VS staat boren naar olie in natuur Alaska toe

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat wil dat oliemaatschappijen naar olie mogen boren in een beschermd natuurgebied in Alaska, waar het equivalent van miljarden vaten ruwe olie zou liggen.

De Senaat heeft bovendien bepaald dat het treffen van voorzieningen voor boren in beschermde natuurgebieden in Alaska onderdeel uitmaakt van het begrotingsproces. Dat maakt het gebruik van filibusters (vertragingstactieken) door – Democratische – tegenstanders onmogelijk. Beide besluiten afgelopen woensdag van de Senaat zijn volgens waarnemers een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse president, George W. Bush, die het boren naar olie in Alaska tot sleutelonderdeel van zijn energieplannen heeft gebombardeerd.

Toch gelooft de Republikeinse senator Ted Stevens van Alaska dat het nog lang zal duren voordat het Congres de definitieve beslissing neemt om het boren in Alaska toe te staan. Wel beschouwt hij net als andere senatoren de besluiten van woensdag als een ,,grote stap'' vooruit en een duidelijk signaal aan de tegenstanders dat zij het in het Congres moeilijk zullen krijgen als ze het boren willen tegenhouden, zo zei hij tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Twee jaar geleden mislukte de poging van tegenstanders om tegen te houden dat het begrotingsproces aan de toestemming voor boren werd gekoppeld. Maar sinds hun verkiezingsoverwinning afgelopen november hebben de Republikeinen een ruime meerderheid in beide huizen van het Amerikaanse Congres.

Milieuactivisten betitelden de besluiten als teleurstellend maar zeiden de strijd tegen het boren in beschermde natuurgebieden in Alaska niet op te geven.

Geologen schatten dat in het natuurgebied, gelegen aan de kust van Alaska, het equivalent van ruim tien miljard vaten ruwe olie ligt. En de voorstanders van boren menen dat met de modernste boortechnologie de schade aan het milieu tot een minimum beperkt kan blijven.

In 2025 zou er per dag één miljoen vaten olie uit het gebied gehaald kunnen worden. De Verenigde Staten consumeren per dag in totaal 20 miljoen vaten ruwe olie.