Portman volgt Zoellick op

President Bush heeft gisteren de Republikeinse afgevaardigde in het Amerikaanse Congres Rob Portman (49), afkomstig uit Ohio, voorgedragen als de nieuwe Amerikaanse handelsvertegenwoordiger.

De Amerikaanse handelsgezant is de hoogste functionaris van de Verenigde Staten die zich met de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bezighoudt.

Portman zit sinds 1993 in het Huis van Afgevaardigden en wordt door zowel Republikeinen als Democraten hoog geacht. Hij is een van Bush' vertrouwelingen in het Congres en onderhoudt nauwe banden met de Bush-familie. Dat meldden vandaag verscheidene Amerikaanse media.

,,Rob heeft laten zien dat hij mensen met verschillende opvattingen kan samenbrengen om dingen gedaan te krijgen'', zei Bush gisteren. Hij zei ook dat de nieuwe handelsgezant ,,weet dat de Amerikaanse boeren en arbeiders overal, altijd en met iedereen kunnen concurreren in wereldverband, zolang de regels eerlijk zijn''.

Portman zal, als de Senaat met de benoeming instemt, de opvolger worden van Robert B. Zoellick, die naar het ministerie van Buitenlandse Zaken is verhuisd als onderminister. Zoellick wist door zijn optreden nog wel eens de ergenis van Democraten op te wekken, al werd zijn dossierkennis geroemd, maar Portman lijkt op voorhand veel goodwill te hebben, zo meldt vandaag The Washington Post.

Behalve met de Europese Unie zal Portman te maken krijgen met de snel groeidende handelsmacht China en de druk die met name de VS op China uitoefenen om de yuan te revalueren ten einde het reusachtige handelsoverschot met de VS te verminderen. Portman krijgt verder te maken met handelsconflicten die de VS hebben met Brazilië en Canada. Ook zal hij zich moeten inspannen om van de lopende wereldhandelsbesprekingen, de zogeheten Doha-ronde, een succes te maken.