Politie wil meer geld forensisch onderzoek

De politie wil meer geld voor uitbreiding van forensisch onderzoek om de mogelijkheden daarvan maximaal te kunnen benutten. Een strategiegroep met vertegenwoordigers van ministeries, politie en het bedrijfsleven moet onderzoek uit gaan voeren naar nieuwe technologische ontwikkelingen die mogelijk kunnen worden ingevoerd in forensisch onderzoek. Deze strategiegroep moet over een miljoenenbudget kunnen beschikken.

Een en ander staat in de visienota Spelverdeler in de Opsporing van de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC), die vandaag is gepubliceerd. De RHC is er van overtuigd dat de rechtshandhaving de komende tien jaar ingrijpend zal worden beïnvloed door de techniek en forensisch onderzoek. Forensische opsporing moet daarom hoger op de politieke agenda. Dit soort onderzoek versterkt de bewijskracht en kan bovendien dienen als ,,voorspeller van criminaliteit''. ,,Ik wil een KNMI voor de criminaliteit'', aldus hoofdcommissaris Bernard Welten, voorzitter van de projectgroep forensische opsporing.

Met tal van technische innovaties kan het oplossingspercentage van misdrijven fors worden opgeschroefd. Welten verwacht dat rechercheurs in de toekomst op stap gaan met hoogwaardige technische apparatuur, zoals mobiele miniatuurlaboratoria, handpalmcomputers, camera's met agressiedetectors, wendbare vliegtuigjes en andere digitale wondermiddelen. Met een lab-on-a-chip, een mini-laboratorium, kunnen agenten ter plekke sporen ontdekken, duiden en met elkaar verbinden, om uiteindelijk een dader te identificeren. Het bewijst dat voortvloeit uit forensische opsporing is volgens de visienota meer waard dan de verklaring van mensen. ,,Mensen maken fouten, verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht, maar de verklaring van technische sporen zijn veel-, zo niet alleszeggend.''

De hoofdcommissarissen verwachten dat forensische opsporing de komende tien jaar sterk zal groeien. Maar voor een structurele integratie van technologie bij de polite is ook een cultuuromslag nodig bij onder andere de politie en het OM. Welten: ,,Zij moeten forensische opsporing omarmen, anders blijft het steken in goedlopende zinnen, zonder tastbare inhoud.''