`Peking' voor Brokking lokkertje

Harry Brokking liet zich niet afschrikken door gebrek aan geld en is bondscoach van de nationale volleybalploeg geworden. Hij wil investeren in succes.

Harry Brokking (50) had zijn twijfels toen de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) hem vroeg bondscoach van de nationale mannenploeg te worden. Een onervaren groep in combinatie met een vrijwel lege portemonnee vond hij geen aantrekkelijk perspectief. Het besef zelf een nieuw team te kunnen opbouwen én de kans in 2008 als hoofdcoach naar de Olympische Spelen te kunnen, trokken hem over de streep.

Zo kon het gebeuren dat Brokking na een onderbreking van ruim dertien jaar terugkeert in zijn oude functie. Maar van een rehabilitatie is volgens hem geen sprake, ook al nam hij eind 1991 niet geheel vrijwillig afscheid. Brokking vertrok destijds op eigen initiatief, nadat Nederland zich bij het EK van 1991 niet rechtstreeks had geplaatst voor de Spelen van 1992 en de NeVoBo besloot Arie Selinger als begeleider aan de technische staf toe te voegen.

Brokking: ,,Dat kon natuurlijk niet; die man was net als hoofdcoach vertrokken. Ik had kunnen blijven en dan was Selinger mijn assistent geweest, een rolverdeling waarmee hijzelf overigens akkoord was gegaan. Maar ik besloot op te stappen, omdat er een onwerkbare situatie was gecreëerd.''

Zijn tweede benoeming staat volgens Brokking los van zijn eerste termijn als bondscoach. ,,Ik hoef me voor mijn werk van toen niet te schamen'', zei Brokking gisteren. ,,Ik werd derde op het EK in 1989 en won als eerste Nederlandse trainer een medaille, eindigde als tweede in de World League en werd zevende bij het WK. Het is alleen een gemis dat ik de Spelen nooit als eerst verantwoordelijke heb meegemaakt. Ik ben blij dat ik alsnog die kans krijg.''

De reden dat Brokking diep over de aanbieding moest nadenken komt door het gelimiteerde budget voor de nationale ploeg en het ontbreken van een internationaal aanvaardbaar programma. Stages in Amerika en Canada ter voorbereiding op het WK-kwalificatietoernooi in Frankrijk (28 tot en met 30 juli, red.) en het EK in Servië en Italië (2 tot en met 11 september, red.) vindt de nieuwe bondscoach wel erg summier. Als het aan hem ligt worden daar interlands in eigen land aan toegevoegd.

Daarnaast wil Brokking volgend jaar terugkeren in de World League, de pretentieuze en vooral kostbare mondiale competitie, waarvan Nederland twee jaar geleden om financiële redenen afscheid nam. Voor Brokking is deelname aan de World League een voorwaarde om met Nederland terug te keren aan de wereldtop.

Daarmee wijkt hij af van zijn voorganger Bert Goedkoop, die meer waarde hechtte aan intensieve trainingen. Brokking: ,,In mijn ogen worden jonge internationals juist gehard in de World League. En we hebben afgelopen weekeinde nog maar eens gezien hoe belangrijk dat is. In de finale van de Top Teams Cup stond een goede ploeg als Nesselande binnen het uur weer buiten. Er is in Nederland talent, maar die moeten internationaal nog veel leren.''

Dat hem wegens geldgebrek door de NeVoBo geen World League kan worden toegezegd, vindt Brokking vervelend, maar geen beletsel. ,,Daar gaan we in investeren. Ik hoop dat sponsors alsnog interesse tonen. Het is aan ons dat af te dwingen. De ploeg die in 1996 olympisch kampioen werd is ook zonder geld begonnen.''

Hoewel Guido Görtzen en Richard Schuil afscheid hebben genomen, wil hij toch proberen om te horen of ze toch oproepbaar zijn. Dat geldt ook voor Reinder Nummerdor, die heeft aangegeven dit jaar niet beschikbaar te zijn voor de nationale ploeg. Brokking: ,,Ik vind het heel belangrijk dat we ons plaatsten voor het WK. Dan is routine erg welkom.''

    • Henk Stouwdam