Pas verschenen

Poëtisch Rotterdam een wandeling in gedichten. Kleine Uil, 96 blz. €12,50

31 dichters, onder wie J.A. Deelder, Ronald Giphart, Hester Knibbe en Anne Vegter, dichtten over verschillende plekken in Rotterdam. Jean Paul Yska fotografeerde die plaatsen en Daniël Dee schreef het aan elkaar tot een wandeling.

Drs. P: Sven de bevrijder. 52 blz. Kees Stip: Drie levens van Blekebeen 34 blz. Liverse, €19,95

In keerdruk uitgevoerde bundel met twee verhalen. Het Scandinavische epos in 120 verzen van Drs. P, geïllustreerd door Aad Bijloo en de volgens de uitgever `niet eerder gepubliceerde (strip)verhalen van pater Blekebeen' door Kees Stip met tekeningen van Nico Visscher.

Jef Geeraerts: De tweede cyclus. Meulenhoff/Manteau, 1102 blz. €49,95

Als jongeman kwam Jef Geeraerts (1930) in de jaren zestig terecht in het voormalige Belgische Kongo. Daar leerde hij geweld kennen, maar ook de liefde en de dood. Sindsdien is zijn oeuvre doortrokken van grote thema's als heimwee, geweld, dood en liefde. In de verzamelbundel De tweede cyclus zijn enkele van Geeraerts' belangrijkste boeken samengebracht.

Andrew Klavan: Shotgun Alley (Shotgun Alley). Vert. Hans Kooijman, De Boekerij, 272 blz. €16,50

Drugs, seks, snelle motoren, drank en moordspelletjes, de extraverte dochter van een aankomende senator wil het allemaal. Om haar weer op het rechte pad te krijgen en bang voor zijn politieke carrière wendt haar vader zich tot een detectivebureau. Tweede Weiss en Bishop-thriller van Andrew Klavan, auteur van onder andere de bestsellers True Crime en Don't Say a Word, beiden succesvol verfilmd met achtereenvolgens Clint Eastwood en Michael Douglas in de hoofdrol.

Imre Kertész, Péter Esterházy: Een verhaal, twee verhalen. Vert. Robert Kellermann & Henry Kammer, De Arbeiderspers, 94 blz. €14,95

Twee autobiografische verhalen van de Hongaarse schrijvers, Nobelprijswinnaar Imre Kertész (1929) en Péter Esterházy (1950) over een, onafhankelijk van elkaar, gemaakte reis van Boedapest naar Wenen.

Hedda Martens: Iemandsland. Querido, 178 blz. €19,95

Na dertien jaar weer een bundel van Hedda Martens (1947). Vijftig korte verhalen over steeds een andere mannelijke iemand. Martens, de schrijfster van het `literaire minimal art', publiceerde haar eerste bundel Sjibbolet en andere verhalen in 1982 en tien jaar later Een naald op het water.

Boudewijn Paans: Hampelman. Meulenhoff, 255 blz. €17,50

Een jong gezin vertrekt na de oorlog van Haarlem naar het Gooi waar de vader waarnemend chef wordt van de koninklijke garages op Paleis Soestdijk. Roman van Boudewijn Paans (1943), voormalig hoofdredacteur van de VPRO Gids, over de competitiestrijd tussen mensen.