Parlement tegen missie Somalië

Tijdens een tumultueuze zitting heeft het Somalische interim-parlement zich gisteren uitgesproken tegen de komst van vredestroepen uit buurlanden naar Somalië. Tijdens de stemming braken gevechten uit waarbij vijf parlementsleden gewond raakten. Parlement en regering van Somalië verblijven in ballingschap in Kenia.

Parlementsleden gingen elkaar met knuppels te lijf en stoelen en tafel vlogen door de lucht toen er onenigheid ontstond over de stemprocedure. Premier Gedi, een voorstander van het zenden van troepen uit buurstaten, gaf de parlementsvoorzitter de schuld, een tegenstander van zo'n vredesmacht. Een boze Gedi dreigde opstandige ministers te ontslaan en noemde de stemming ongeldig. Een woordvoerder van president Abullahi Yusuf bagatelliseerde de chaos in het parlement en sprak over ,,een uiting van open democratie''.

Het Somalische interim-regime, Westerse donorlanden en Afrikaanse staten die de troepen moeten leveren, zijn verdeeld. De Afrikaanse Unie en de Arabische Liga hebben in principe 7.500 man vredestroepen beloofd om de interim-regering te beschermen als ze zich vestigt in Somalië.

In Somalië, en het bijzonder de hoofdstad Mogadishu, vinden al weken betogingen plaats tegen de mogelijke komst van soldaten afkomstig van de historische vijand Ethiopië. Krijgsheren in Mogadishu beloofden deze week vrijwillig hun milities uit de hoofdstad terug te trekken als er geen buitenlandse troepen worden gestuurd. De Oegandese president Museveni, die al eerder troepen toezegde, wees dit voorstel af: ,,Met of zonder steun van de krijgsheren, we gaan troepen sturen.''

De druk op de vier maanden oude interim-regering om naar Somalië terug te keren, neemt steeds meer toe. Een woordvoerder van de Arabische Liga in Nairobi zei gisteren: ,,Ze moeten nu verhuizen, ze moeten de onveiligheid aandurven.'' Westerse donorlanden beloofden eerder geld voor de vredesoperatie maar ook zij vrezen dat de komst van vredestroepen geweld gaat aanwakkeren. Amerika is tegenstander van het zenden van troepen.

Er bestaat nog steeds geen overeenstemming over de stad waar de interim-regering zich moet vestigen. President Abdullahi Yusuf en premier Gedi bezochten eerder deze maand verscheidene steden maar niet Mogadishu. In Baidoa werd hun vliegtuig een half uur lang gekaapt door op geld beluste militiestrijders.Inmiddels heeft Yusuf voorgesteld zijn regering niet in Mogadishu maar in Jowha of Baidoa te vestigen.