Overnamegevecht tussen SAP en Oracle

Softwareproducent Oracle heeft vandaag zijn bod op branchegenoot Retek verhoogd van 9 dollar naar 11,25 dollar per aandeel. Met dat bod biedt Oracle in totaal 669 miljoen dollar (iets meer dan 500 miljoen euro)in contanten.

Met de verhoging is de overnamestrijd om het Amerikaanse Retek echt losgebarsten. Oracle en het Duitse SAP, beiden producenten van bedrijfssoftware, zijn verwikkeld in een strijd om de softwareonderneming Retek. Gisteren besloot de Duitse softwaremaker zijn bod op Retek nog te verhogen naar 11 dollar per aandeel. Het bedrijf sprak toen van zijn ,,beste en definitieve bod''.

In februari bereikte SAP, een van de grootste producenten van bedrijfssoftware ter wereld, een akkoord met Retek over een bod van 8,50 dollar per aandeel. Deze afspraak werd vorige week verstoord door Oracle, dat toen 9 dollar per aandeel bood. In een reactie daarop verhoogde SAP gisteren zijn bod weer. Vandaag was Oracle weer aan zet en bood 11,25 dollar.

Retek levert onder meer op maat gesneden software voor grote ketens als Gap, Best Buy en Tesco. Oracle is sinds kort gespecialiseerd in vijandige overnames, een fenomeen dat heel ongewoon is in de IT-industrie. PeopleSoft gaf zich eind vorig jaar na een anderhalf jaar durende strijd over aan Oracle, het concern van miljardair Larry Ellison. Toen ging het om een bedrag van ruim 10 miljard dollar.

Na het bod van SAP van gisteren, steeg een aandeel Retek 11 procent op aandelenbeurs Nasdaq in New York. Op de beurs van Frankfurt nam de waarde van een aandeel SAP vanochtend met 0.3 procent toe.