Nieuwe toon VS tegen China

De Verenigde Staten zullen dit jaar geen resolutie indienen bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties om China veroordeeld te krijgen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft dat gisteren gezegd.

Hij zei dat China de laatste weken ,,enkele belangrijke stappen'' heeft gezet om de behandeling van (politieke) gevangen te verbeteren.

De Amerikaanse aankondiging valt samen met de vrijlating door China van een prominente politieke gevangene, de 58-jarige Oeigoerse zakenvrouw Rebiya Kadeer, afkomstig uit de overwegend door moslims bewoonde provincie Xin-

jiang in het westen van China. Ze werd in 1999 opgepakt nadat ze Chinese krantenartikelen had opgestuurd naar haar echtgenoot in de VS. Een jaar later werd ze tot acht jaar cel veroordeeld, wegens separatisme en staatsondermijnende activiteiten.

In het Amerikaanse Congres werd al lang op haar vrijlating aangedrongen. Vanochtend kwam ze aan op het vliegveld van Chicago.

Sinds het bloedig neerslaan van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 hebben de VS vrijwel jaarlijks een resolutie ingediend bij de VN-mensenrechtencommissie om China veroordeeld te krijgen, wat overigens steeds werd geblokkeerd. Ook twee jaar geleden zag Washington af van een dergelijke resolutie, volgens waarnemers omdat de VS toen steun wilden voor hun Irak-beleid.

Tot de ,,belangrijke stappen'' die Peking nu heeft gezet, behoort volgens de Amerikaanse woordvoerder de Chinese bereidheid om binnenkort een bezoek van de speciale VN-rapporteur over mishandelingen toe te staan.

Waarnemers zeggen dat de Amerikaanse terughoudendheid getuigt van ,,nieuw realisme'' – zoals onder andere de krant Christian Science Monitor schreef – aan de vooravond van het bezoek dat minister van Buitenlandse Zaken, Rice zondag aan China brengt. Vandaag is Rice in Japan, morgen in Zuid-Korea.

Behalve over de bilaterale betrekkingen wordt in de hoofdsteden overlegd over de Noord-Koreaanse kernwapendreiging. In de onderhandelingen met Noord-Korea speelt China een belangrijke rol. In Peking zal ook de kwestie-Taiwan ter sprake komen.

Deze week nam het Chinese niet-democratisch gekozen parlement een wet aan waarin wordt gedreigd met oorlog als Taiwan zich formeel onafhankelijk verklaart.

Noord-Koreapagina 5

    • Eenredeacteuren