Nieuw conflict dreigt tussen EU, Microsoft

Tussen de Europese Commissie en Microsoft dreigt weer een conflict. De Amerikaanse softwaregigant heeft volgens Brussel de maatregelen tegen misbruik van zijn dominante marktpositie niet uitgevoerd.

De Commissie legde die maatregelen een jaar geleden op. Het gaat om de eis dat Microsoft eerlijke concurrentie toelaat op de markt voor computers in kantoornetwerken, zogenoemde servers.

De Europese Commissie bepaalde een jaar geleden dat Microsoft interface-codes moet vrijgeven, waardoor apparatuur en software van concurrenten kunnen communiceren met Microsofts besturingssysteem Windows. Volgens de woordvoerder van Eurocommissaris Kroes (Mededinging) voert Microsoft ,,de corrigerende maatregelen inzake de interoperabiliteit'' niet op de juiste wijze uit. Bovendien sluit Microsoft makers van vrije open-software (zoals Linux) uit door hen de noodzakelijke codes te onthouden.

De Commissie heeft de afgelopen maanden de markt getest door vragenlijsten aan Microsofts concurrenten voor te leggen. Volgens de woordvoerder van Kroes is het voor concurrenten van Microsoft ,,zeer moeilijk om toegang te krijgen tot technische documentatie, die nodig is om vast te stellen of voor hen nuttig is een licentie van Microsoft te kopen. Bovendien verplicht Microsoft andere bedrijven all in one-licenties te kopen''. Hierdoor betalen bedrijven volgens de woordvoerder van Kroes ,,potentieel ook voor zaken die ze niet nodig hebben''. Bovendien lijkt de hoogte van de royalties die Microsoft vraagt volgens de woordvoerder ,,ongerechtvaardigd''.

Microsoft liet intussen weten dat het zal ,,meewerken'' om in de komende dagen een oplossing te vinden. Bij onvoldoende medewerking kan Brussel een zware dwangsom opleggen van maximaal 5 procent van de dagelijkse wereldomzet.

Microsoft werd vorig jaar door de Europese Commissie ook verplicht een `kale' versie van Windows aan te bieden zonder Mediaplayer om concurrenten op de markt voor audio- en videosoftware een kans te geven. Maar de Commissie heeft nog geen oordeel of Microsoft op dit punt aan de eis voldoet. ,,De Commissie analyseert nog de resultaten van markttesten'', aldus de woordvoerder van Kroes vanmorgen.

Microsoft kreeg vorig jaar van Brussel ook een boete van 497 miljoen euro opgelegd. De Amerikaanse softwaregigant vroeg bij het Europese Hof in Luxemburg om opschorting van alle opgelegde maatregelen, maar dat verzoek werd vorige zomer in een tussenvonnis afgewezen.