Nederlaag regiopremier in Duitsland

De roodgroene coalitie van bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren een gevoelige nederlaag geleden in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De demissionaire minister-president van Sleeswijk-Holstein, Heide Simonis (SPD), beleefde in het regionale parlement in Kiel een dramatische afgang toen één (onbekende) parlementariër uit eigen kring haar herverkiezing tot vier keer toe verhinderde.

De politieke carrière van de kleurrijke Simonis, de enige vrouwelijke deelstaatpremier, hangt sindsdien aan een zijden draadje en roodgroen dreigt de macht in de deelstaat te verliezen.

De domper voor de regeringspartijen komt op een cruciaal moment. Eind mei zijn er verkiezingen in de grote en belangrijke deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar een roodgroene coalitie in de peilingen op achterstand staat. De ondergang van Simonis in Kiel werpt een schaduw vooruit op de politieke strijd in Düsseldorf en betekent gezichtsverlies voor de regering in Berlijn.

Vorige maand won de conservatieve CDU in Kiel nipt de regionale verkiezingen. De overwinning van lijsttrekker Peter Harry Carstensen was echter niet zó groot, dat hij samen met de liberale FDP een regering kon vormen. De SPD, onder aanvoering van Simonis, verloor met de verkiezingen de meerderheid in het deelstaatparlement. Simonis kon alleen een nieuwe roodgroene coalitie vormen met de gedoogsteun van een kleine partij die de belangen van de Deense minderheid in de grensregio behartigt, de SSW.

Gistermiddag werd in Kiel over de nieuwe coalitie gestemd. SPD, Groenen en SSW beschikten in theorie over een meerderheid van één stem. In geheime verkiezingen onthield zich echter één parlementariër uit het beoogde regeringskamp consequent van stemming. Tijdens de vierde en beslissende stemronde staakten daardoor de stemmen. Na een politieke thriller, die uren duurde, verliet een aangeslagen Simonis het parlement zonder commentaar te geven. Simonis was sinds 1993 aan de macht.

Wie de coalitie van Simonis om zeep heeft geholpen is (nog) niet bekend. Een aantal SPD-politici had een voorkeur voor een coalitie met de CDU. Eén minister uit het kabinet-Simonis legde om die reden zijn ambt neer. In een coalitie van CDU en SPD zou Carstensen de nieuwe premier worden.

Het politieke tumult in Kiel dreigde in Berlijn een veelbesproken overleg tussen regering en oppositie over bestrijding van de werkloosheid te overvleugelen. Op deze `banen-top' kwamen regering en oppositie een bescheiden aantal maatregelen overeen om de werkloosheid te bestrijden, waaronder een verlaging van de belasting voor grote ondernemingen.