In pyjama voor de rechter

Het proces tegen Michael Jackson wegens seksueel kinder- misbruik duurt al drie weken. De enige die de popzanger tot nu toe echt in het nauw bracht was Michael Jackson zelf.

De eerste drie weken van het proces tegen Michael Jackson wegens seksueel kindermisbruik zijn niet rampzalig verlopen voor de nu 46-jarige Amerikaanse ex-King of Pop. De eerste week kwamen geen nieuwe feiten of onthullingen naar boven. En in de laatste twee weken van wat al een beetje voorbarig `hét proces van de 21ste eeuw' is genoemd, kwamen de twee belangrijkste getuigen, de verondersteld misbruikte jongen Gavin Arvizo (15) en zijn broer (14), niet al te overtuigend en standvastig over. Jacksons advocaat, Thomas Mesereau, legde verschillende zwakheden en inconsistenties bloot in hun getuigenissen over hun verblijf op Jacksons Californische landgoed Neverland.

In de eerste maanden van 2003 bood Michael Jackson de toen 13-jarige, aan kanker lijdende Gavin Arvizo en zijn broer, zus en moeder verschillende keren onderdak op Neverland. Volgens Gavin liet Jackson het niet bij ziekenzorg, maar trok hij de patiënt ook vijf tot zeven keer af, toonde hem porno en gaf hem alcohol. Na Gavins genezing begon de Californische openbare aanklager Thomas Sneddon daarom een rechtszaak tegen Michael Jackson.

Tijdens zijn verhoor vorige week voor de rechtbank van Santa Barbara County in Santa Maria raakte Gavins broer Star verschillende keren in de problemen. Op maandag 8 maart beweerde de jongen dat Jackson hem bij zijn laatste bezoek aan Neverland het het seksblad Barely Legal van augustus 2003 had laten zien. Een dag later stelde Jacksons advocaat vast dat de jongen Neverland voor het laatst had bezocht in maart 2003.

Ook moest Star Arvizo toegeven dat hij meineed had gepleegd in een rechtszaak die de familie Arvizo vijf jaar geleden had aangespannen tegen een detailhandelaar. Star verklaarde toen onder ede dat zijn vader hem nooit had geslagen, wat later wel het geval bleek. Verder beweerde Star Arvizo de ene dag dat het huisalarm van Neverland afging bij de twee keer dat hij zag dat Jackson met zijn linkerhand in de broek van zijn slapende broer zat, terwijl hij de andere dag het loeiende huisalarm helemaal niet vermeldde bij zijn beschrijving van Jacksons seksuele handelingen en juist beklemtoonde dat zijn broer rustig doorsliep.

Afgelopen week verging het Gavin Arvizo niet veel beter dan zijn broer. Dinsdag getuigde een politieman dat Gavin zich tijdens de politieverhoren in juli 2003 slechts twee van de vijf tot zeven keren seksueel misbruik door Jackson precies kon herinneren. Een dag eerder moest Gavin Arvizo tijdens een kruisverhoor door Mesereau toegeven dat hij eerder tegen een van zijn voormalige leraren had gezegd dat Jackson nooit `iets slechts' met hem had gedaan. Ook dwong Mesereau hem tot de uitspraak dat hij veel problemen had op school en vaak ruzie met zijn leraren had. Later zei Gavin Arvizo dat zijn ontkenning van seksueel misbruik door Jackson tegenover zijn ex-leraar was ingegeven door angst om door zijn klasgenoten te worden geplaagd als `de jongen die was verkracht door Michael Jackson'.

Buiten de rechtszaal in Santa Maria maakte een Amerikaans televisiestation woensdag bekend dat Gavin wél een telefoongesprek had gehad met de bekende Amerikaanse tv-ster Jay Leno. Maandag had de jongen nog beweerd dat hij nooit met Leno had gesproken. Volgens het tv-station was op de tape van het gesprek met Leno duidelijk hoorbaar hoe Gavins moeder hem instrueerde wat te zeggen. Dit zou passen in het beeld dat de verdediging van Jackson wil geven van Gavins moeder. Volgens Mesereau is Gavins familie al eerder rechtszaken begonnen om financieel gewin.

De enige die Michael Jackson de afgelopen weken echt in het nauw bracht was Michael Jackson zelf. Op donderdag 10 maart kwam hij niet opdagen bij de rechtbank. Pas nadat de hoogst geïrriteerde rechter Melville had gedreigd hem te zullen arresteren, verscheen hij alsnog, ruim een uur te laat en in pyjamabroek, in de rechtszaal. Jackson was volgens zijn advocaat niet naar de rechtbank maar naar een ziekenhuis gegaan wegens rugklachten.

Maar in het algemeen gedraagt Michael Jackson zich goed tijdens de verhoren van zijn vroegere vriendjes en andere getuigen. Met zekere regelmaat neemt hij een hand snoepjes uit een pot die vlak bij hem staat. Ook doet hij wel eens stretch-oefeningen.

    • Bernard Hulsman