Hoogervorst voorziet einde medische wiet

Wiet verstrekken op medische indicatie heeft volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) geen toekomst. Hij gaat waarschijnlijk de verstrekking van medicinale wiet beëindigen.

Dat zei Hoogervorst gisteren in een debat met de Tweede Kamer over drugsbeleid. Als hij nu voor de beslissing zou staan om over de vergoeding hiervan te oordelen ,,terwijl de medische werking ervan niet is aangetoond'', zou hij dat niet goedkeuren. Na de zomer neemt hij een definitieve beslissing over de verstrekking van medicinale wiet. ,,Maar'', zei hij, ,,het ziet er niet goed uit''.

Sinds september 2003 kunnen mensen met bijvoorbeeld de ziekte multiple sclerose of ruggenmergbeschadiging wiet op recept krijgen als hun arts denkt dat het helpt. De helft van de zorgverzekeraars kent een gedeeltelijke vergoeding voor de verstrekking van deze wiet. Er zijn nu duizend tot vijftienhonderd mensen die hier gebruik van maken, veel minder dan verwacht.

Volgens Hoogervorst komt dit doordat artsen vaak sceptisch zijn over de werking van de wiet. Ook kent de legale cannabis een concurrentienadeel: het is anderhalf tot twee keer duurder dan de illegale variant, omdat er veel kwaliteitscontrole is en illegale kwekers geen belasting betalen.

De PvdA wil dat de minister meer energie steekt in het cannabisproject. Volgens Kamerlid Timmer is een mislukking ,,een stap terug in het normaliseren van het gebruik van cannabis''.

De toekomst van een ander proefproject, namelijk heroïneverstrekking aan verslaafden, is ook niet zeker. De maximaal duizend deelnemers staan ook onder psycho-sociale behandeling. Volgens een tussentijdse evaluatie gaat het met driekwart van de verslaafden beter dan bij aanvang van het project in 2002. Hoogervorst is blij met de resultaten. De minister overlegt volgende week met minister Donner van Jusitie over een vervolg op het project, maar hij waarschuwde dat ,,er erg weinig geld in onze begrotingen is''. Er zijn in Nederland ongeveer 30.000 heroïneverslaafden.

De Kamer drong er bij de minister op aan om een visie op verslavingszorg te ontwikkelen. De zorg is nu versnipperd over instellingen, gemeenten, zorgverzekeraars en de geestelijke gezondheidszorg. De minister vindt een brede visie niet nodig. Volgend jaar komt de verslavingszorg onder de financiële hoede van de zorgverzekeraars, waardoor de krachten volgens hem meer gebundeld zullen worden. ,,Zij zijn namelijk meer op resultaat gericht'', zei Hoogervorst.