Hiddink kijkt al vooruit naar volgend seizoen

Nu Guus Hiddink als hoofdtrainer met PSV rechtstreeks op het landskampioenschap afstevent, is hij in zijn functie als technisch-directeur al volop met volgend seizoen bezig. Twee dagen voor de routinematige overwinning in en tegen Groningen (1-0), was Hiddink nog aanwezig geweest bij de wedstrijd van Chelsea tegen West Bromwich Albion.

In Londen had Hiddink naar eigen zeggen twee spelers van West Bromwich bekeken en kon hij en passant een indruk krijgen van het niveau van Chelsea. De Engelse club behoort net als PSV tot de kwartfinalisten in de Champions League. ,,We hebben niet de illusie dat we spelers bij Chelsea weg kunnen halen'', zei Hiddink in Groningen. ,,Soms ga ik in mijn dubbelfunctie op reis voor de club. Zo blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in het internationale voetbal.''

Het huidige PSV toonde gisteravond opnieuw aan waarom de ploeg bovenaan in de eredivisie staat. Zonder al te grote krachtinspanningen heerste de formatie van Hiddink tegen het modale FC Groningen. De Eindhovenaren hadden aan één doeltreffende actie van de wekelijks uitblinkende Jefferson Farfán genoeg voor de zege. Met het duel van zondag in de Amsterdam Arena tegen Ajax in het achterhoofd geloofde PSV het verder wel. Omdat het angstige Groningen pas in de laatste minuten van de wedstrijd op zoek ging naar de gelijkmaker, kwam de twintigste zege niet meer in gevaar. En zo werkte PSV met succes de wedstrijd af die het aanvankelijk niet wilde spelen.

Op het moment dat de KNVB vorige week het eerder door sneeuwval afgelaste duel FC Groningen-PSV vaststelde op donderdagavond 17 maart was Hiddink nog bezig met de voorbereiding op het treffen met AS Monaco. Toch weerhield het hem er niet van zijn vraagtekens te zetten bij de behandeling van PSV. De koploper uit de eredivisie had liever gezien dat de ontmoeting een dag eerder op de agenda was gezet.

Een oefening van de mobiele eenheid maakte dat echter onmogelijk. ,,De wedstrijd en de oefening hadden toch mooi gecombineerd kunnen worden?'', sprak Hiddink. ,,We hadden best wat supporters kunnen sturen die iets vervelends wilden doen.'' PSV dreigde eerst nog een officieel protest in te dienen bij de beleidsmakers in Zeist, maar uiteindelijk liet de club het bij een verbale vingerwijzing.

De actie van Hiddink pakte goed uit. De coach had even openlijk zijn onvrede kunnen uiten over het gebrek aan respect voor PSV en de ploeg was het duel met Groningen schadevrij doorgekomen. Ondertussen kwam het Hiddink niet slecht uit dat verschillende media naar buiten brachten dat de technisch-directeur en trainer van PSV wel wat zou zien in Ajacied Rafael van der Vaart. Als bron van het verhaal werd Hiddink genoemd. In het verleden had hij wel vaker aan name dropping gedaan. Hiddink zelf probeerde het balletje weer bij de media te leggen. ,,De media noemen twee namen en dan hebben de kranten weer een verhaal'', zei Hiddink. ,,Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat we geen contact hebben gehad. Maar ik hoef mezelf toch niet voor zoiets te gaan verdedigen? Moet ik dan mijn excuses gaan maken in Amsterdam?''

Of Hiddink nu wel of niet zelf achter het bericht over de vermeende interesse voor Van der Vaart zat, doet eigenlijk niet eens meer ter zake. Het proefballonnetje was al opgelaten. In aanloop naar de topper van overmorgen werden Ajax en Van der Vaart geconfronteerd met lastige vragen. Een protest van de aanhang van PSV bleef achterwege zoals dat vorig seizoen na het droppen van de naam Winston Bogarde wel het geval was. Een paar maanden later ketste een plan van Hiddink om Feyenoorder Robin van Persie naar Eindhoven te halen pas op het laatste moment door tussenkomst van Arsenal af.

Hiddink zal de komende maanden nog wel wat slimme plannetjes bedenken om zijn selectie op peil te houden. PSV moet het dreigende vertrek van de transfervrije Mark van Bommel en Johann Vogel opvangen. In het verleden haalde PSV spelers als Ivan Nielsen, Ruud Gullit, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg bij nationale topclubs als Feyenoord en Ajax weg. Technisch-directeur Hiddink zou zijn hoofdtrainerschap nog eenvoudiger kunnen maken als hij zijn ploeg volgend seizoen ten koste van de concurrentie kan versterken.

FC Groningen 0 - PSV 1

Ruststand 0-1. 45. Farfán 0-1. Schds: Haverkort. Tsch: 12.500. Geel: Van der Linden, Sankoh (Groningen), Alex en Lee (PSV).

    • Koen Greven