Foute Angels hebben baat bij goede

De rechtbank in Amsterdam stelde gisteren vast dat de drie vermoorde Hells Angels uit Limburg door hun clubgenoten om het leven zijn gebracht. Maar er een straf voor geven viel niet mee.

Het was een verrassend oordeel dat de rechtbank onder leiding van F. Salomon gisteren uitsprak over de Limburgse Hells Angels. Drie van hun clubleden waren vermoord en de rechtbank was ervan overtuigd dat zij dit gedaan hadden. Alleen viel niet aan te wijzen wie er geschoten had, waardoor er slechts vrijspraak kon volgen. Maar bij een van de drie doden bood een val uit het raam uitkomst. Waardoor twaalf Hells Angels toch zes jaar kregen voor het medeplegen van doodslag.

Op 11 februari 2004 werden de met kogels doorzeefde lichamen van de Limburgse Hells Angels Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg gevonden in een beekje bij het Limburgse Echt. Enkele maanden later werd de gehele motorclub hiervoor gearresteerd. Zij zouden volgens justitie samen hebben besloten de drie uit de weg te ruimen op de wekelijkse clubavond. President Paul de Vries lag toen niet zo goed meer binnen de club. Hij zou diverse moorden op zijn geweten hebben en partijen cocaïne van andere criminelen stelen. Hem uit de weg ruimen was, volgens justitie, nodig om boze Colombiaanse cocaïnehandelaren te sussen.

Justitie had aanwijzingen in overvloed dat het ongeveer zo was gegaan. In het clubhuis waren bloedsporen van de slachtoffers. En terwijl het pas gerenoveerd was, bleek de meetingroom vlak na de moord volledig gestript te zijn. Verder was er nog een kroongetuige, de Antilliaan Angelo D., die een boekje open deed over de club. Zelfs een paar Hells Angels kenden bij de politie zwakke momenten. ,,Paul de Vries was de slechtste mens die ik ooit gekend heb. Hij heeft elf tot vijftien doden op zijn geweten'', vertelde Jan L. En Marco H. zei dat ze al maanden ,,als schietschijven'' rondliepen.

De rechtbank gaf gisteren haar visie op de avond. De Hells Angels hadden hun wekelijkse clubavond, waarbij ook de drie slachtoffers aanwezig waren. Een plan om toen de drie mannen te vermoorden, bestond volgens de rechtbank niet. Moord was niet bewezen. Nee, deze deze meeting liep volledig uit de hand omdat een paar leden ruzie kregen met Paul de Vries. Dat was niet zo vreemd, want ,,hij was op zijn zachtst gezegd een bron van hevige ergernis''.

Wagener en Pijnenburg schoten De Vries te hulp en werden daarbij doodgeschoten. De Vries wist volgens de rechtbank te ontkomen via het raam. Een getuige had gezien hoe er die avond iemand uit het raam viel. Volgens de getuige tilde de man na de val zijn hoofd nog even op. De rechtbank is ervan overtuigd dat De Vries daarna naar binnen is gesleept en afgemaakt.

Toch bleef gedurende het hele proces, tot op de dag van gisteren, het probleem dat de verdachte Hells Angels over die avond zwegen in alle talen. Zij alleen konden ophelderen wat er die avond precies in het clubhuis gebeurd was. En zij alleen konden vertellen wie de trekker had overgehaald. Maar dat deden ze niet, geheel volgens de regels van de Hells Angels.

Op dat punt hoopte het OM dat Angelo D. uitkomst kon bieden. Hij vertelde keer op keer hoe hij van Marco H. en Jack S. te horen had gekregen hoe zij ,,de poep van de stoep hadden verwijderd''. Dat kon niets anders betekenen volgens Angelo dan dat Marco H. en Jack S. de drie vermoord hadden. Maar de rechtbank zei dat die uitdrukking niet concreet genoeg is voor conclusies en dat ook Angelo D. niet zeker wist of deze twee verdachten de schoten hadden gelost.

Daardoor kon de rechtbank gisteren naar eigen zeggen niet anders dan iedereen vrijspreken van moord en doodslag, terwijl ze weet dat de daders zich onder de verdachten bevinden. Salomon gaf zelf al toe dat die vrijspraak juist daarom ,,uiterst onbevredigend'' is. ,,Aanvaard moet worden dat schuldigen de dans ontspringen, om daarmee te bereiken dat onschuldigen niet ten onrechte in het gevang komen.''

Bij Paul de Vries bood de sprong uit het raam echter uitkomst. Het is niet duidelijk wie Wagener en Pijnenburg hebben doodgeschoten, maar de personen die dit in ieder geval niet hebben gedaan, hadden ook geen tijd om zich van de schietpartij te distantiëren. Daar was geen tijd voor, want plots escaleerde het conflict en werd er geschoten. Maar bij De Vries was die tijd er wel. Toen hij uit het raam sprong, was er moment van bezinning, volgens de rechtbank. Dat niemand dat moment heeft aangegrepen om de dood te verhinderen, maakt de twaalf leden die toen in de meetingroom aanwezig waren, schuldig aan het medeplegen van doodslag. Daarvoor kregen ze zes jaar celstraf.

Officier van justitie G. Oldekamp had twee weken geleden hoog ingezet door veertien keer levenslang te eisen, maar het OM toonde zich gisteren niet ontevreden. Het was een uiterst complexe zaak, stelde het OM, en het is de eerste keer dat zoveel Hells Angels tegelijk worden veroordeeld. En gebleken is dat consequent zwijgen door verdachten niet automatisch betekent dat iedereen vrijuit gaat. Vanaf het begin was ook al duidelijk dat deze zaak in hoger beroep uitgevochten zal worden. Het OM kondigde dat gisteren ook gelijk aan.

    • Tom Kreling