Bush steunt familie IRA-slachtoffer

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren zijn steun betuigd aan de campagne van de vijf zusters van een onlangs vermoorde Noord-Ierse katholieke man om de schuldigen voor de rechter te brengen. Hij deed dat tijdens een ontmoeting met de zusters en de verloofde van de Noord-Ier op het Witte Huis, die ook werd bijgewoond door de Ierse premier Bertie Ahern.

De verdenking bestaat dat leden van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) betrokken waren bij de moord op Robert McCartney, die eind januari na een ruzie in een pub in Belfast werd vermoord. Gerry Adams, de leider van Sinn Féin, de politieke arm van de IRA, was gisteren ook in Washington. Anders dan voorgaande jaren was hij ditmaal niet welkom op het Witte Huis op de receptie ter gelegenheid van St Patrick's Day, de nationale Ierse feestdag.

De campagne van de zusters en de verloofde om het recht zijn loop te laten hebben, heeft veel weerklank gevonden onder katholieken in Noord-Ierland, die in het verleden sympathiek stonden tegenover Sinn Féin en de IRA. Hoewel er talrijke mensen in de pub waren ten tijde van de moord, heeft de politie bij gebrek aan getuigenissen echter tot dusverre geen enkele arrestatie kunnen verrichten. De vrees voor represailles van de IRA lijkt daarbij een rol te spelen, al hebben de IRA en Sinn Féin beloofd zich daar ditmaal niet aan te bezondigen.

Ook in de Verenigde Staten, vanouds een belangrijke factor in het Noord-Ierse conflict, hebben velen al steun aan de zusters betuigd. De ergernis over het straffeloze optreden van de IRA, die onlangs ook betrokken was bij een grote bankoverval, neemt ook daar snel toe.

President Bush liet zich gisteren weliswaar niet in het openbaar uit over de kwestie-McCartney maar hij maakte geen geheim van zijn opvattingen. ,,Terwijl jullie voor vrede werken, staan onze regering en het Amerikaanse volk achter jullie'', verzekerde hij de zusters en andere aanwezigen.

Daags tevoren kreeg de IRA hardere kritiek te verduren van de vooraanstaande Democratische senator Edward Kennedy na een onderhoud met de vijf zusters en de verloofde. Kennedy, telg van een Ierse katholieke familie die lang sympathie koesterde voor de strijd van de katholieken in Noord-Ierland, noemde de IRA ,,een albatros'' om de nek van Sinn Féin.

Ook de Ierse premier Ahern had gisteren duidelijke taal voor IRA en Sinn Féin. Hij wees erop dat de bevolking van zowel Ierland als Noord-Ierland in 1998 een vredesplan volop had gesteund. ,,Ze stemden niet voor een gewapende vrede of voor een misdadige vrede'', aldus Ahern. ,,Ze stemden voor een democratische vrede. Nu is er behoefte aan een einde aan alle paramilitaire activiteiten, alle vormen van misdaad incluis.”

Sinn Féin-voorman Adams suggereerde dat de campagne van de zusters en de verloofde worden misbruikt door tegenstanders van Sinn Féin. De familie van McCartney verwierp deze beschuldiging prompt en verklaarde dat ze de politieke tegenstanders van Sinn Féin juist bewust op afstand had gehouden van hun campagne.