Australië: milder regime asielzoekers

De Australische regering van premier John Howard gaat de controversiële praktijk om illegale asielzoekers gevangen te houden, herzien. Dat bericht de Sydney Morning Herald vandaag. Maandag zijn plannen besproken om het detentiesysteem, dat al jarenlang aan brede nationale en internationale kritiek bloot staat, aan te passen.

Zo'n 120 asielzoekers verblijven al meer dan drie jaar lang in gevangenschap. Het Australische Hooggerechtshof bevestigde vorig jaar met vier tegen drie stemmen dat asielzoekers die in andere landen ongewenst zijn, voor onbepaalde tijd vast mogen worden gehouden.

Een parlementslid van Howards eigen Liberale Partij vindt dat het regeringsbeleid ,,compassie en menselijkheid'' mist. Judi Moylan vindt dat asielzoekers die langdurig vastzitten moeten worden vrijgelaten tenzij de rechter bepaalt dat ze een bedreiging voor de veiligheid vormen, of een crimineel verleden hebben. In de praktijk gaat Australië al veel milder om met illegale asielzoekers dan in het recente verleden. Zo'n achtduizend van hen hebben voorlopige verblijfsvisa gekregen.

John Howard won in 2001 de parlementsverkiezingen met zijn harde immigratiebeleid. Hij speelde in de campagne toen in op de in het lege Australië altijd aanwezige angst om door straatarme inwoners uit het overbevolkte Azië te worden overspoeld.

Het harde beleid schrikt af en het aantal illegale bootvluchtelingen is nu vrijwel nul.

    • Hans van Kregten