Amsterdam is een Chicago op Madurodam-formaat

Simon de Waal schrijft scenario's voor (vrijwel) alle Nederlandse politieseries en was co-auteur van de politiefilm Lek. Als scenarioschrijver blijkt hij goed ingevoerd in het bewerken van de psyche van de kijker en die kennis combineert hij met wat hij weet van de realiteit, want hij werkt bij de Amsterdamse politie. De Waals debuutroman Cop vs Killer kon derhalve nauwelijks iets anders worden dan een harde politieroman die zich in Amsterdam afspeelt.

De Waal blijkt ook in staat personages neer te zetten die wel aan de clichés van het genre voldoen maar die niettemin psychologisch interessant zijn. Cop vs Killer bestaat uit sterke scènes, met veel dialogen, veel – sadistische – actie, waarbij je soms de rillingen over je rug lopen, prima cliffhangers en een intelligente twist in de plot.

En tegelijk is het boek niet vrij van de romantiek van het genre. Recherche-inspecteur Frank Spinola bestrijdt de misdaad op uiterst onkreukbare wijze en verkeert een moment in dubio wanneer hij het doel de middelen laat heiligen. Spinola is dan ook een sociaal-intelligente politieman die ondanks al zijn overwerk trouw blijft aan zijn gezin. Hij strijdt tegen de Amsterdamse maffia, die deels uit Russen, `Joego's' en nog wat andere onwijzen uit het oosten bestaat. Mirko Narain is de hardste en de slimste, een psychologisch fijngevoelige topcrimineel die zijn kind nooit heeft gezien maar toch voor haar opkomt als ze in zijn leven opduikt.

Cop vs Killer is een stevige, degelijke politieroman over ripdeals en afrekeningen, actueel en eigentijds, herkenbaar, grimmig en vaardig, maar niet spectaculair. Vernieuwend is het boek alleen in die zin dat De Waal een beeld van Amsterdam schetst alsof het Chicago op Madurodam-formaat is, waarin criminele bendes elkaar in groepjes van drie of vier bestrijden. Harder dan we in Nederlandse crime gewend zijn, maar toch prettig overzichtelijk. Een hele winst ten opzichte van de politieromans waarin gezapige kantoorlol centraal staat en de dader meestal als een goochelaarskonijn uit een cognacglas opduikt.

Simon de Waal: Cop vs Killer. Vassallucci, 219 blz. €14,95

    • Gert Jan de Vries