Wat doen de kinderen

Rondleiden

Wat denken ouders bij een kunstwerk? En verschilt dat nou heel erg met wat kinderen zien? Bij de expositie Nest met 94 producten van 56 ontwerpers organiseert het Stedelijk Museum rondleidingen voor ouders en kinderen. Marlous van Gastel praat met kinderen en ouders over vormgeving en geeft speciale Nest-tekenopdrachten op zo 20 maart, 10, 17 april, 8 mei (moederdag) van 11-12u30.

Kosten: €4.50. Aanmelden: juniorclub@stedelijk.nl of 020-5732811.

Sterren kijken

In het Artis Planetarium kunnen zaterdagavond 19 maart tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen sterren, planeten en nevels van heel dichtbij worden bekeken door de telescopen op het terras. In de koepel van het Planetarium worden sterrenkundige programma's vertoond; elk programma sluit af met een live-weergave van de sterrenhemel van die avond, met behulp van de sterrenprojector van het Planetarium. Speciaal voor kinderen zijn er workshops, zoals Sterrenklokken Maken en Reis naar de Sterren.

Programma-overzicht: vanaf 19u telescopen op het terras; 19u30 Sesamstraat en Melkweg; 20u30 Blik op Oneindig; 21u30 Maan en Ster; 22u30 Heelal in Beeld. Workshops vanaf 19u30 tot 22u30 uur: inloop-workshop Sterrenklokken Maken (vanaf 6 jaar) en inloop-workshop Reis naar de Sterren (vanaf 10 jaar). Planetarium open tot 23u30. Toegang tot het Planetarium, gebruik van de telescopen en deelname aan de workshops zijn gratis! Toegangsprijs voor de Planetariumvoorstellingen is €4. Kinderen t/m 12 jaar €3. Artis-leden gratis toegang. Inl www.artis.nl.

Koning worden

Het kleine olifantje Babar groeide op onder de mensen en keerde later terug naar het oerwoud waar hij koning der olifanten werd. Zondag 20 maart om 14u en 15u vertelt en zingt mezzosopraan Jard van Nes over het bijzondere olifantje Babar in het Groninger Museum.

Het muzikaal sprookje naar het oorspronkelijke verhaal van Jean de Brunoff is een bewerking door componist Francis Poulenc. Susan Manoff begeleidt Jard van Nes op de piano.

Babar, het kleine olifantje op zo 20 maart om 14u en 15u voor kinderen vanaf 6 jaar in het auditorium van het Groninger Museum, Museumeiland, Groningen. Kaarten t/m 11 jaar €3 en ouder(s) €5 bij de kassa van het Groninger Museum. Inl ook www.groningermuseum.nl of 050-3666555.

Verhalen vertellen

Tijdens het reizend theaterfestival Cement in Maastricht met theatermakers en spelers uit Limburg en Brabant worden zondag 20 maart ook twee kindervoorstellingen gehouden. In Theater aan het Vrijthof komen twee bekende theatermakers `op kraamvisite' op een vertelmiddag. Een kwartier voor de (plas-) pauze, een kwartier erna. Zondag zullen Silvia Andringa en Bas Zuyderland van Het Laagland, die zelf net moeder en vader werden, prachtige verhalen vertellen voor kinderen van 3 t/m 5 jaar.

Vertelmiddag Theater a/h Vrijthof, Maastricht 20 maart 14u. Toegang €3.

Ook wordt de bijna woordloze voorstelling Prettig verdwaald door Drieons gespeeld over een zondagmiddagwandelaar die gaat voor de wereldtitel, maar de finish niet haalt omdat hij teveel om zich heen kijkt.

Prettig verdwaald voor kinderen van 6 t/m 8 jaar op zo 20 maart om 15u en 17u ook in Theater a/h Vrijthof, Maastricht. Toegang €4. Inl www.festivalcement.nl of 043-3505555.

Experimenteren

Een kijkje nemen in een orkaan? Het is niet aan te raden, maar op zondag 20 maart neemt klimatoloog dr. John van Boxel in science center NEMO kinderen mee door de wervelende wereld van orkanen. Samen met kinderen vanaf 8 jaar beantwoordt hij in de Wakker Worden kinder doe-lezing de vraag: Hoe ontstaat een orkaan? Spelenderwijs ontdekken kinderen door te experimenteren en vragen te stellen dat een orkaan niet zomaar ontstaat en waar de kracht vandaan komt om auto's, bomen en zelfs huizen omver te blazen.

Kinder-doelezing op zo 20 maart van 11-12u in science center NEMO, Prins Hendrikkade 20a, Amsterdam. Res www.e-NEMO.nl. Deelname €2,50 per losse lezing en is gratis met een NEMO-entreekaartje.

Naar Bollywood gaan

Bombay is de filmhoofdstad van India en wordt daarom vaak Bollywood genoemd. Bollywood for kids is een programma over muziek en dans in de Indiase speelfilm op zaterdag 19 maart vanaf 14u in RASA, Utrecht. Eerst wordt er gekeken naar de film Sapney (De Droom) de eerste Nederlandse Bollywoodfilm, een liefdesverhaal over de elfjarige Indiase Raju en de twaalfjarige Nederlandse Lisa. De teksten worden in het Nederlands gezongen. De Bollywooddansgroep Monsoon demonstreert de klassieke Indiase tempeldans bharata natyam en de kathakdans. Bollywooddans is ook de hobby van de dertienjarige Deborah, die in een gefilmd portret Surinaams-hindoestaanse rituelen en tradities laat zien. Wie geïnspireerd raakt door al die dansen kan het zelf ook proberen op de workshop Bollywood- en Indiase dans voor kids. Daar leren kinderen met hun handen, lichaam en gezicht de avonturen van de jonge god Krishna met de herderinnetjes uitbeelden. Vanaf 25 maart is er voor kinderen vanaf 8 jaar ook een korte cursus in RASA.

Bollywood for kids (8+) op za 19 maart vanaf 14u in RASA, Pauwstraat 13a, Utrecht. Toegang gratis foyer open om 13u.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotteerdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl