Voetbalbond mag play-offs invoeren

De KNVB mag de nieuwe opzet van de betaald-voetbalcompetitie met play-offwedstrijden voor één seizoen invoeren. Dat is het resultaat van overleg dat gisteren tussen de voetbalbond, minister Remkes van Binnenlandse Zaken en de gemeentes heeft plaatsgehad. Als de clubs zich onvoldoende aan de gemaakte afspraken houden, wordt met de nieuwe opzet na een jaar gestopt.

De clubs, verenigd in de Eredivisie CV, hebben onder andere toegezegd meer stewards in te zetten die ook een rol buiten het stadion krijgen. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten houdt twijfel of die inzet daadwerkelijk tot minder politie-inzet leidt. De burgemeester blijft volgens haar immers veranwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

In vergelijking met de eerdere plannen heeft de KNVB verder het voornemen laten vallen om met oudjaar, op nieuwjaarsdag en op 4 januari wedstrijden te plannen. In verband met de vakantiedagen bij de politie zou dat problemen hebben geleid. Op Tweede Kerstdag en Koninginnedag wordt wel gespeeld. Verder komt er een speciale kaart voor uitwedstrijden voor supporters.

Ondanks de concessies toonde KNVB-directeur Henk Kesler zich gisteren redelijk tevreden. ,,Ik sta niet te juichen, maar ik ben een tevreden man.'' Hij verraste eerder dit seizoen verschillende partijen door met een nieuw speelplan voor het betaald voetbal te komen, waarin onder meer play-offwedstrijden voor deelname aan Europees voetbal zijn opgenomen. Ook wordt een einde aan de winterstop gemaakt en beide maatregelen leidden tot veel kritiek bij onder anderen minister Remkes, de burgemeesters, hoofdcommissarissen en de voetbalsupporters.

Om aan de kritiek tegemoet te komen hebben de diverse partijen de afgelopen maanden in een werkgroep over de verschillen van mening gesproken. Binnen de werkgroep zijn vervolgens maatregelen voorgesteld die de hogere kosten van politie moeten voorkomen en die maatregelen zijn volgens Remkes ,,voor tachtig procent'' aangenomen.

,,We zijn blij dat de aanbevelingen nagenoeg allemaal zijn overgenomen'', zei Alex Tielbeke gisteren die als directeur van Eredivisie CV in de werkgroep zat. ,,We hebben nog één uitdaging: de invoering van pasfotoregistratie op de clubkaart. Daar gaan we snel met de clubs mee aan de slag.'' Nu kunnen clubpasjes nog te gemakkelijk in andere handen komen – ook bij mensen met een stadionverbod – waardoor een waterdichte controle onmogelijk is. De KNVB kon gisteren nog niet instemmen met het nieuwe pasjessysteem omdat een mandaat daarvoor van de afzonderlijke clubs ontbrak. Wel is afgesproken dat bij NAC en Vitesse een proefsysteem met de nieuwe pasjes wordt opgezet.

Een woordvoerder van John de Mol, die vanaf komend seizoen over de televisierechten op de samenvattingen beschikt, toonde zich vanochtend tevreden dat de nieuwe competitie-opzet doorgaat, waardoor in totaal 22 wedstrijden extra worden gespeeld. ,,De nieuwe competitieopzet behoorde tot het pakket dat wij hebben verworven. Als het niet door was gegaan had dat wel tot een gesprek geleid, omdat het pakket naar ons idee dan minder waard was geworden.''

Een onafhankelijke waarnemer houdt in de gaten dat alle gemaakte afspraken worden nageleefd. Al aan het eind van dit jaar, vier maanden na het begin van de nieuwe voetbalcompetitie, vindt een evaluatie plaats. Als de maatregelen niet worden ingevoerd wordt het play-offsysteem in het daaropvolgende seizoen (2006-2007) niet meer toegestaan. Als een van de clubs faalt, zal de KNVB disciplinaire maatregelen nemen.