VN halen personeel weg uit West-Darfur

De Verenigde Naties hebben in Soedan hun personeel weggehaald uit de omgeving van El Geneina, de regionale hoofdstad van West-Darfur, en teruggetrokken in de stad zelf. De 32 medewerkers worden in veiligheid gebracht nadat Arabische milities hadden gedreigd buitenlanders en konvooien van de VN te zullen aanvallen. Ook non-gouvernementele organisaties hebben hun personeel teruggeroepen.

De speciaal gezant van de VN in Soedan, Jan Pronk, zegt dat de bedreigingen vermoedelijk een reactie zijn op de eis van de gouverneur van West-Darfur om alle voertuigen in te leveren die de regering in het verleden aan de milities ter beschikking had gesteld. Pronk voegde eraan toe dat de regering in Soedan al vooruitgang heeft geboekt bij het ontwapenen van de milities, maar dat er nog meer moet worden gedaan.

Vandaag maakte Nigeria bekend dat het streeft naar de oprichting van een nieuw Afrikaans strafhof voor de berechting van mensen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd in Darfur. Het land heeft het over een `jury voor rechtvaardigheid en verzoening'. Nigeria zegt dat het voorstel de steun van de Soedanese regering heeft. Nigeria is op dit moment voorzitter van de Afrikaanse Unie. Het initiatief voor de oprichting van een nieuw, apart strafhof is in tegenspraak met de pogingen van Europa om dergelijke zaken voor het Internationaal Strafhof te brengen. Een Amerikaanse diplomaat juichte het voorstel toe. ,,We steunen het uitgangspunt dat Afrikaanse oplossingen moeten worden gezocht voor Afrikaanse problemen'', zei hij.

De Soedanese regio Darfur wordt geteisterd door geweld sinds twee Afrikaanse rebellengroeperingen er in februari 2003 de wapens hebben opgenomen tegen door de regering gesteunde Arabische milities. Leden van die milities hebben buitenlanders al verschillende keren aangevallen.