Venezia

Zo populair was de Venetiaanse kunst in Rusland, dat rond 1750 stadsgezichten van Sint Petersburg in Venetië werden besteld. Tsarina Elisabeth, dochter van Peter de Grote, was een groot liefhebber van de barokke schilderkunst uit de Italiaanse havenstad. Haar hofarchitect Rostrelli was een Venetiaan, die opdrachten voor de decoraties van het nieuwe Winterpaleis gunde aan zijn stadgenoot Giambattista Tiepolo. Om die reden wijdt de Hermitage aan de Amstel, dat zijn bruiklenen betrekt uit het moedermuseum in Rusland, nu een expositie aan de Venetiaanse schilders. Zo'n 65 schilderijen, prenten en tekeningen zijn te zien van kunstenaars als Canaletto, Longhi, Guardi en Tiepolo. De 18de eeuw, het onderwerp van deze kleine tentoonstelling, is een voorliefde van de samensteller, Henk van Os. Hij verbaast zich over de bloei van deze kunst in een tijd van verval, het fenomeen van de `bloem op de mestvaalt' zoals Huizinga dat noemde. Overigens zijn de grote stukken van Guardi, Canaletto, Bellotto en Tiepolo gewoon in Sint Petersburg gebleven, ze kunnen daar als topstukken van de Hermitage niet worden gemist.

Die lacune had aangevuld kunnen worden met kunstnijverheid uit Venetië, die vanwege zijn decoratieve kracht eveneens gewild was aan het Russische hof: het Murano-glas, de meubels met inlegwerk, de weelderige sieraden en het goud- en zilverwerk. Nu dat hier is nagelaten, getuigen alleen nog enkele drinkglazen van de verfijning van deze toegepaste kunst.

Venezia! Kunst uit de 18de eeuw t/m 4 sept Hermitage aan de Amstel, Nieuwe Herengracht 14, Amsterdam. Dag 10-17u.