Turkse plattelandswinkel

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen ze aan in Nederland als gastarbeiders, in hun beste pakken, met dunne stropdassen en vaak Clark Gable-snorren. Even een paar jaartjes zwaar en vuil werk doen en met het gespaarde geld terug naar het dorp op het platteland van Turkije; een huis bouwen, misschien een tractor kopen. Verder dan dit strekten de dromen vaak niet.

Het liep uiteraard anders. De mannen bleven, lieten hun vrouwen en kinderen overkomen. Nu slijten ze hun dagen in Nederland veelal in moskeeën en koffiehuizen. Trots dat ze zijn op wat ze hebben bereikt; dat ze Nederland met hun blote handen mee hebben opgebouwd. Hun (klein)kinderen gaan nu als allochtonen door het leven.

Het verhaal van Mustafa Genco is niet anders. ,,Eerst waren we met z'n tweeën, en nu zijn we met zo velen'', zegt de inmiddels bijna 70-jarige tapijtwever uit Gaziantep in Zuidoost-Turkije halverwege de eerste aflevering van De Genco's, een Turks familie-epos in drie delen. De vernederingen en willekeurige ontslagen in Nederland zat, opende hij begin jaren zeventig een winkel in `eigen' etenswaren. Het is nu een supermarkt, gerund door veel van zijn nakomelingen, en `een begrip in Amsterdam-Oost'. In de winkel van de Genco's waant de bezoeker zich in een Turks plattelandsstadje. Afschuwelijke muziek galmt uit de boxen, de Genco's schreeuwen in slecht Nederlands of onderontwikkeld Turks aanwijzingen en beledigingen naar elkaar. De klant is niet meer dan een portemonnee op twee benen. De oudste zoon, die de winkel nu runt, rijdt in een Porsche, voor hem het ultieme bewijs van het succes en rijkdom.

Alle hoop is inmiddels gevestigd op de kleinzoon, die door de documentairemakers al te gemakkelijk wordt beschreven als vernederlandst. Hij is een hedendaagse versie van zijn opa enkele decennia geleden. Tot genoegen van de hele familie trouwet de jongste telg met een verre nicht in Turkije. De bruid, die veel moderner en ontwikkelder overkomt dan de bruidegom, kan haar plaats in de winkel voorlopig niet innemen. Van minister Verdonk (Integratie) moet ze eerst 21 jaar worden om naar Nederland te mogen komen.

De Genco's, IKON, Ned.1, 23.05-0.05u.

    • Ahmet Olgun