Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van Koerden die slachtoffer zijn geworden van de gifgassen van Saddam Hussein. Zij vertellen over hun rol in de rechtszaak tegen zakenman Frans van Anraat die verdacht wordt van de levering van grondstoffen voor de genocide in Noord-Irak. Verder de eerste editie van Het Antilliaans Weekblad in Nederland. Ned.2, 18.25-18.43u.

Nova. Opnieuw aandacht voor de problemen in verpleeghuizen met familieleden die vertellen over de dodelijke gevolgen van de ondermaatse zorg. Reacties van hoogleraar chronische zorg Jos Schols en Bas Vogel van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

De 25 meest spannende tv-momenten aller tijden. Voor wie het gemist heeft nog eens de landing op de maan (1969), de vrijlating van Mandela (11 februari 1990), de arrestatie van Saddam Hussein (13 december 2003) en de gijzeling in de Rembrandttoren in Amsterdam in 2002 van een verwarde man die mensen onder schot hield. SBS6, 20.30-21.55u.

Zembla: Oranje in Irak. Aandacht voor de vraag wat de Nederlandse troepen in Irak tot stand hebben gebracht en of de missie zin heeft gehad. Vijf bataljons, ongeveer 7.000 Nederlanders, hebben bijna twee jaar in Irak gediend. Tientallen militairen schetsen een beeld van hun werk in de zuidelijke provincie Al Muthanna. Ned.3, 21.10-21.48u.

De Genco's. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.05-0.05u.

Import: Checkmate! Duitse documentaire waarin stap voor stap het politieke spel wordt geanalyseerd van zowel de Amerikaanse CIA als de Russische KGB, dat leidde tot een revolutie en de val van het communisme in Roemenië. Met archiefbeelden van en interviews met de `schaakspelers'. Ned.3, 23.45-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Na de diagnose. Een aantal mensen vertelt hoe zij in de armoede terecht zijn gekomen. Eén van hen had een goedlopend reclamebedrijf maar toen hij werd afgekeurd, bleek dat hij onvoldoende was verzekerd. Ned.1, 22.25-23.05u.

Barend & Van Dorp. Aandacht voor het MTV-programma Big Shots waarin vier vrienden zich als bekend tv-team voordoen en zo jetset-vakanties weten te versieren. Verder Nico Meijering, advocaat van een van de verdachten in de Nomads-zaak, de Limburgse tak van de Hells Angels in Limburg. RTL4, 22.50-24.00u.

FILM

The Wedding Singer (Frank Coraci, 1998, VS). Romantische komedie met Adam Sandler als `bruiloftszanger' en Drew Barrymore als onophoudelijk glimlachend serveerstertje. Beiden dreigen met de verkeerde te trouwen. Net5, 20.30-22.20u.

.Goodfellas (Martin Scorsese, 1990, VS). Quasi-documentair, schijnbaar los geconstrueerd groepsportret van de New Yorkse maffia tussen 1955 en 1985, als de warme, maar groezelige moederschoot van wanhopig naar respect hakende kleine krabbelaars. Niet-moraliserende film blikt nostalgisch naar de tijd dat extreem egoïsme nog iets bijzonders was. Met Robert De Niro. Veronica, 22.10-0.45u.

La vérité si je mens (Thomas Gilou, 1997, Fr). Franse bioscoophit is komedie over een niet-jood die in het milieu van joodse textielhandelaren in Parijs carrière maakt, maar geheim moet houden dat hij een goj is. TV5, 22.30-24.00u.

Rogue Trader (James Dearden, 1999, GB). Minder opzienbarende verfilming van autobiografie van Nick Leeson, de employé die namens de Barings Bank een vermogen verspeelde op de beurs van Singapore. RTL5, 0.05-1.55u.

The Trespasser (Beto Brant, 2002, Brazilië). Braziliaanse thriller waarin twee zakenlieden hun partner laten vermoorden en vervolgens opgescheept zitten met de opdringerige huurmoordenaar die nóg meer geld ruikt. BBC2, 1.25-3.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van muzikant Jan Pol in Arnhem een gesprek met de zakelijk directeur van De Nederlandse Opera die geteisterd wordt door een zieke sopraan en een subsidietekort van €665.000. Verder de tentoonstelling In het oog, in het hart in het Centraal Museum in Utrecht en een reportage over Schotse whiskey. 747AM, 21.00-23.00u.

Casa luna. Gesprek met kunstenares Claudy Jongstra over haar tentoonstelling in het Centrum voor Beeldende Kunst in Dordrecht en haar gebruik van het vilt. Haar werk is te zien in het Moma in New York, het Victoria en Albert Museum in Londen en het Stedelijk in Amsterdam. Radio 1, 0.04-0.45u.