Steeds meer jongeren hebben seks

Het aantal jongeren onder de achttien dat seks heeft gehad is de afgelopen tien jaar gestegen. In 1995 had een kwart van de jongeren voor hun achttiende seks (alleen coïtus) gehad, nu geldt dat voor eenderde van de jongeren. Eén op de zes meisjes die aan het onderzoek meededen, is wel eens gedwongen tot seks. Dat geldt ook voor 5 procent van de jongens. De gemiddelde leeftijd bij de eerste seksuele ervaring is de afgelopen tien jaar niet significant gedaald, en blijft rond de vijftien jaar liggen.

Deze conclusies komen uit het onderzoek `Seks onder je 25ste' dat Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso groep in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoerden. Zij onderzochten het seksuele gedrag van jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Voor het onderzoek vulden bijna 5.000 jongeren, een kwart van het aangeschreven totaal, via internet een vragenlijst in. Dat gebeurde bij schoolgaande jongeren klassikaal in de computerlokalen. Onder jongeren met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond was de respons met 10 procent ,,aanzienlijk lager'' dan gemiddeld. Om een representatieve steekproef te krijgen, deden de onderzoekers extra moeite om ook deze jongeren te bereiken. Dat gebeurde ook voor het bereiken van homoseksuele jongeren. Zo werden duizend lezers van het homoblad Expreszo aangeschreven.

Condoom- en pilgebruik bij de eerste keer geslachtsgemeenschap zijn sinds 1995 toegenomen. Ook gebruiken jongeren steeds vaker zowel pil als condoom (35 procent in 2005 tegenover 24 procent tien jaar daarvoor), een stijging die de onderzoekers opvallend noemen.

Het aantal jongeren tot achttien jaar dat ervaring heeft met anale seks is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld (van drie naar zeven procent). ,,Wij staan versteld van de stijging, maar hebben nog geen idee wat de oorzaak is', zegt een woordvoerder van Soa Aids Nederland. Mogelijke oorzaken, zegt de woordvoerder, zijn onder meer de toename van anale seks op tv en de behoefte aan het behouden van maagdelijkheid.

Drie keer zo veel vmbo-jongeren van 14 en 15 jaar (28 procent) hebben ervaring met coïtus als hun leeftijdsgenoten uit havo en vwo procent). Van de laatsten hebben er weer iets meer ervaring met masturberen.

1 procent van de onderzochte meisjes tussen 12 en 25 heeft in het afgelopen jaar abortus ondergaan. 2,6 procent van die groep had een ongeplande zwangerschap.

De school blijkt voor jongeren de meest voorkomende informatiebron over seks. Ook televisie, tijdschriften en en boeken dragen bij aan de seksuele kennis van jongeren. Twee keer zoveel jongens als meisjes (64 tegenover 35 procent) maken gebruik van internet als informatiebron. De ondervraagde jongeren vinden de schoolinformatie het beste.

Het onderzoek is betaald door ZonMW, dat onderzoek doet op het gebied van gezondheidszorg, en grotendeels betaald wordt door de overheid en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Soa Nederland wordt onder meer gefinancieerd door verschillende overheden, het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline en condoomfabrikant Durex.