Sombere hockeydag in Rotterdam-Noord

Hockeyclub Rotterdam leed gisteren een dubbele nederlaag: verlies van de vrouwenploeg tegen stadgenoot Victoria (2-4) en de twee beoogde sterspelers uit Pakistan zitten voorlopig vast in eigen land.

Natuurlijk sloeg de voorzitter gisteren even venijnig met de vuist op tafel. Een thuisnederlaag tegen stadgenoot Victoria (2-4) was tot daaraan toe, maar ,,schaakmat gezet'' worden door de Nederlandse overheid? Tegen zoveel ,,ambtelijke en bestuurlijke onwil'' was het gemoed van Jan Hagendijk niet bestand. ,,Ze hebben alle loketjes gesloten'', knorde de preses.

Wat is het geval? Twee weken geleden had de bevlogen voorzitter van HC Rotterdam, de slapende reus onder de Nederlandse hockeyclubs, zijn twee sterspelers uit Pakistan, oud-internationals Sohail Abbas en Waseem Ahmad, op Schiphol in de armen willen sluiten. Zover kwam het niet. Sterker: beiden zitten vast in eigen land, omdat ,,de hoge heren weigeren mee te werken, omdat wij geen hoofdklasse spelen''.

Dieper hadden de gezagdragers de hyperambitieuze Hagendijk niet kunnen grieven. Rotterdam, met 2.200 leden de grootste hockeyclub van Nederland, gaat fier aan leiding in overgangsklasse A en denkt over twee maanden de degradatie van twee jaar geleden ongedaan te (kunnen) maken. Ten koste van het al even ongeduldige HC Eindhoven, koploper en titelpretendent uit overgangsklasse B.

Maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) lijkt niet van zins mee te werken aan de snode plannen van Hagendijk en de zijnen. Al anderhalf jaar is de club bezig met de vereiste documenten. ,,We geven de moed nog niet op en zinnen op een list'', sprak een strijdvaardige voorzitter Hagendijk gisteren. Toch zal hij zich voorlopig tevreden moeten stellen met een blik op de wand van zijn werkkamer. Daar hangen de legergroene shirts van de Pakistaanse strafcornerspecialist Abbas en zijn kompaan, spelmaker Waseem.

Een vrolijke avond was het toch al niet op het winderige complex aan de rand van Rotterdam. In Nederlands laatst overgebleven stadsderby in de hoofdklasse ging de door ziekte geplaagde vrouwenploeg met 4-2 onderuit tegen Victoria, de stadgenoot uit Oost die dit seizoen de eer van de stad het best verdedigt in de hoogste afdeling. En ook dat is een hard gelag voor de club uit de deelgemeente Hillegersberg/Schiebroek.

Tot voor kort was de rolverdeling duidelijk in de Maasstad. Rotterdam was het snelgroeiende en solide bolwerk uit Noord, Victoria het wat kakkineuze clubje uit Oost, dat op en neer pendelde tussen hoofd- en overgangsklasse en elk jaar bij het studentencorps informeerde of zich wellicht nog talentvolle hockeyers en hockeysters hadden aangemeld.

Maar sinds afgelopen zomer is alles anders. Oorzaak: een geruchtmakende revolte binnen de vrouwenselectie van Rotterdam, die voorzitter Hagendijk aangreep om resoluut schoon schip te maken. De vermeende rotte appels konden één voor één opkrassen. In een Rotterdams café vielen Karlijn Petri, Marlieke van de Pas en Eefje Verheijden letterlijk snikkend in de armen van de coach, die hen jarenlang onder haar hoede gehad bij uitgerekend Rotterdam: Caroline van Nieuwenhuyze-Leenders. De vierde `rebel', Marie-Catharine van Ierland, zocht en vond onderdak in Utrecht, bij Kampong.

Het jeugdige Victoria (gemiddelde leeftijd twintig jaar) vaart sindsdien wel bij de onverwachte maar zeer welkome kwaliteitsimpuls, en de club die vorig seizoen ternauwernood ontsnapte aan degradatie staat inmiddels keurig in de middenmoot. ,,We hebben de play-offs (plaats bij eerste vier, red.) in zicht, maar daar praten we niet over omdat we denken daar nog niet klaar voor te zijn'', sprak de realistische assistent-coach die eveneens een verleden heeft bij Rotterdam: Frank van Duivenbode.

Rotterdam, sinds 1999 vaste deelnemer aan de ontknoping van het seizoen, mag zich gelukkig prijzen als de vrouwen dit seizoen gevrijwaard blijven van promotie/degradatieduels. Met nog tien duels voor de boeg in de reguliere competitie bedraagt de voorsprong op de gevarenzone (plaatsen tien tot en met twaalf) slechts een schamel punt.

Maar sinds de uittocht moet trainer-coach Gijs van Heumen dit seizoen noodgedwongen werken met een veredelde meisjesploeg (gemiddeld leeftijd circa 19 jaar), die slechts werd aangevuld met twee Engelse internationals (Beth Storry en Sarah Thomas). Desondanks wist de selectie zich tot dusver redelijk staande te houden. ,,Dat zegt iets over de kracht van Rotterdam en het vele talent dat hier in de jeugd rondloopt, maar natuurlijk ook iets over de vrouwenhoofdklasse'', erkende oud-bondscoach Van Heumen gisteren voorafgaand aan het duel.

En iets over Fatima Moreira de Melo. Met haar 26 jaar is de hockeydiva de routinier van de ploeg, en zo gedraagt de parttime-zangeres zich dan ook. De Portugese diplomatendochter is de spil die alle ballen opeist en het vuile werk niet schuwt. In de derby tegen Victoria liep de international, hoewel enigszins grieperig, de longen uit haar lijf.

Het mocht niet baten. Het door ziekte geplaagde Rotterdam verweerde zich dapper, maar de overwinning ging naar de deftige Kralingers. Dat was een klein wonder, want de bezoekende ploeg stond stijf van de spanning, zoals Van Duivenbode naderhand constateerde. ,,Al die sentimenten speelden toch een rol. Zelf had ik er ook last van. Ik was te vroeg, maar ben op de parkeerplaats toch maar even in de auto blijven zitten.''

    • Mark Hoogstad