Rijstpudding met mango

Toen ik een klein kind was, vond ik het heel normaal dat er iedere avond na het eten een zelfgemaakt nagerecht was. ,,What's for dessert?'', was het eerste dat wij kinderen altijd vroegen wanneer we 's avonds aan tafel gingen zitten. Het antwoord was ook altijd hetzelfde: ,,Eet eerst je maaltijd en dan mag je pas vragen.'' Soms maakte mijn moeder een eenvoudige jelly, een gelei met vruchtensmaak die ze in een grote vorm of kleine vormpjes liet stollen en dan met custardsaus opdiende, of misschien een appe-crumble met een schepje vanille-roomijs. Warme tapiocapudding was net als rijstpudding een grote favoriet en werd boven een pan sudderend water op temperatuur gehouden, zodat de pudding mooi romig bleef. Meestal deed mijn moeder er krenten of rozijnen in (gedroogde cranberry's of kersen zijn ook heerlijk), maar voor dit recept koos ik voor een lichte compote van verse mango in sinaasappelsap.

Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd het dan in blokjes van circa 3 centimeter. U moet circa 300 gram vruchtvlees hebben. Doe de tafelsuiker, het kaneelstokje en het sinaasappelsap in een kleine, zware pan, zet op een matig vuur en laat onder af en toe roeren verhitten tot de suiker is opgelost. Schep er de blokjes mango door en laat op een laag vuur onder af en toe roeren circa 20 minuten sudderen tot u een mooie siroop heeft en de mango gaar is, maar niet uit elkaar valt.

Doe intussen de melk, slagroom, amandelessence en kristalsuiker in een middelgrote, zware pan en zet op een matig vuur. Breng onder regelmatig roeren langzaam aan de kook. Schep er de rijst door, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 25 tot 30 minuten onder af en toe roeren zachtjes sudderen tot de rijst bijtgaar is en bijna al het vocht opgenomen is. Schep er desgewenst de boter door en schep de rijstpudding in aparte kommen. Schep er wat van de warme mango met siroop over en dien op.

Morgen: snelrecept.

    • Kim Maclean