Rechter veroordeelt twaalf Hells Angels

De rechtbank in Amsterdam heeft vanmorgen twaalf Hells Angels veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van doodslag. Drie van de vijftien verdachten werden vrijgesproken.

De rechtbank gaat er van uit dat de drie Hells Angels Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg op 11 februari vorig jaar in het clubhuis van de Hells Angels met pistoolschoten om het leven zijn gebracht, tijdens hun wekelijkse vergadering. Dat gebeurde volgens de rechtbank na een ,,volstrekt uit de hand gelopen ruzie''.

De rechter achtte bij slechts één van de drie slachtoffers doodslag bewezen. De Limburgse Hells Angels werden vrijgesproken van moord op hun drie clubgenoten. Het openbaar ministerie had voor drievoudige moord veertien keer levenslang geëist.

Het probleem is volgens de rechtbank alleen dat niet vast is komen te staan wie de schoten loste. Zo kon de rechtbank naar eigen zeggen niet anders dan de Hells Angels vrijspreken van moord, omdat ze niet ,,iedereen kan veroordelen om de daders te pakken''.

De rechtbank realiseert zich daarbij dat ,,de schuldigen de dans ontspringen, zodat onschuldigen niet in de gevangenis terechtkomen''. Drie verdachten werden vrijgesproken omdat zij niet bij de vergadering aanwezig waren.

De officier van justitie stelde tijdens de behandeling van de zaak dat de drie mannen waren vermoord na een besluit van de gehele club. De met kogels doorzeefde lichamen van de drie slachtoffers werden vorig jaar februari gevonden in een beek bij Echt in Limburg.

Volgens de rechtbank kregen de leden op de bewuste avond ruzie met president Paul de Vries. Uit verklaringen bleek dat de president zeer omstreden was binnen de club, omdat hij zich aan onderlinge oplichting en moord zou bezondigen. Tijdens de ruzie sprongen de twee andere slachtoffers voor hem in de bres. Zij werden daarbij doodgeschoten. De rechtbank stelt dat niet vast is komen staan dat er een plan bestond om de drie mannen te vermoorden. Na de schotenwisseling sprong Paul de Vries uit het raam. Hij werd daarna weer naar binnen getrokken en vervolgens doodgeschoten.

Volgens de rechtbank hadden de Hells Angels de gelegenheid om weg te gaan. Ook hadden ze kunnen proberen de dood van De Vries te voorkomen. Omdat ze dát niet hebben gedaan, werden de twaalf aanwezige leden wel veroordeeld voor het medeplegen van de doodslag op hem, terwijl hierbij ook niet is vast komen te staan wie er geschoten heeft. Daardoor, zo zei rechter F. Salomon, is de strafmaat ,,relatief mild''. Het openbaar ministerie gaat in het hoger beroep.