Politie verijdelt megaroof in de City

De politie van Londen zegt de grootste bankroof in de Britse geschiedenis verijdeld te hebben. Het gaat om de Londense vestiging van de Japanse bank Sumitomo Mitsui, waar hackers in oktober inbraken in het computersysteem in een poging 220 miljoen Britse pond (316 miljoen euro) elektronisch te stelen en naar tien verschillende bankrekeningen elders in de wereld over te maken.

Dat meldden vandaag verscheidene Britse media. Een man is gisteren in nauwe samenwerking met de Israëlische politie gearresteerd in Israël. De National Hi-Tech Crime Unit, die in 2001 werd opgericht, bleek de inbrekers sinds oktober vorig jaar op het spoor te zijn. De inbrekers slaagden erin het systeem te infiltreren met speciale software (zogeheten keylogging waarmee ze onder meer toegang kregen tot wachtwoord en rekeningnummers). De arrestatie in Israël gebeurde na een poging om miljoenen Britse ponden te stelen en over te maken naar een rekening daar. De gearresteerde man wordt beschuldigd van witwassen en ,,misleiding op een geraffineerde manier''. Het onderzoek gaat door, zo meldde vanmorgen de BBC. Een woordvoerder van de Japanse bank in Tokio verklaarde dat de bank door de inbraakpoging geen geld kwijt is en ook zelf de zaak verder onderzoekt.

Veiligheidsautoriteiten hebben de financiële wereld eerder gewaarschuwd dat keyloggers kunnen inbreken in hun computersystemen en geheime informatie ontfutselen.

In het geval van de Japanse bankvestiging in Londen was de software al geïnstalleerd, al wil de politie niet zeggen of dat via internet of van binnenuit door medeplichtigen is gedaan.