Opta wil lager tarief vast-mobiel

Bellen van een vaste telefoon naar een mobiele telefoon moet de komende drie jaar 30 tot 40 procent goedkoper worden. Door onvoldoende concurrentie betalen eindgebruikers nu te veel voor het bellen naar een mobiel nummer. Dat heeft telecomtoezichthouder Opta vandaag bekendgemaakt.

De vijf Nederlandse mobiele aanbieders – KPN, Vodafone, Orange, T-Mobile en Telfort – en deels ook het belbedrijf Tele2 moeten de tarieven geleidelijk verlagen. Vóór juli 2008 moeten de tarieven van vast naar mobiel bellen gebaseerd zijn op de werkelijke, onderliggende kosten. Opta verwacht dat de gedwongen prijsverlaging een jaarlijkse besparing van rond de 150 miljoen euro zal opleveren.

,,Nederland slaat in vergelijking met de rest van Europa geen goed figuur'', zegt Jens Arnbak, voorzitter van de Opta, over het afleveren van gesprekken aan eindgebruikers door de mobiele aanbieders. ,,De Nederlandse tarieven zijn in vergelijking met de rest van Europa nog altijd hoog.''

De tarieven voor het bellen met een mobiele telefoon zijn volgens Opta wel voldoende concurrerend. Geen van de mobiele netwerken heeft een marktaandeel groter dan 40 procent. De telecomtoezichthouder ziet dan ook geen reden meer om in deze markt te reguleren.

Met vijf volledig concurrerende netwerken en een aantal andere aanbieders van mobiele telefonie zijn er voor de consument voldoende keuzemogelijkheden. ,,Bovendien'', zegt Arnbak, ,,bestaat in Nederland het buitengewoon ruimhartige verschijnsel van de koppelverkoop, waarbij consumenten een gratis telefoon krijgen als ze een abonnement afsluiten. Dat gebeurt in Nederland veel vaker dan in andere landen.''

De toezichthouder Opta heeft op basis van de nieuwe telecomwet, die op 19 mei 2004 in werking trad, een grondige studie gemaakt van de markt van mobiele telefonie. De telecombedrijven kunnen de komende maand nog bezwaar maken tegen de plannen van Opta. De toezichthouder verwacht dat de besluiten rond het eind van de zomer in werking treden.