Om naar uit te kijken

POP

John Fogerty

John Fogerty was ooit voorman van de Californische groep the Creedence Clearwater Revival, die zonder ooit in de bayou geweest te zijn eigenhandig de `swamp-rock' uitvond. Tussen 1967 en 1972 had Creedence een stuk of twaalf hits waar de broeierige sfeer van het moeras en het Amerikaanse Zuiden in doorklonk. Liedjes als Proud Mary, Run Through The Jungle, Bad Moon Rising waren favoriet bij de soldaten in Vietnam, en nog altijd is een film over die oorlog niet compleet zonder Creedence op de soundtrack.

Nadat de groep in 1972 uit elkaar ging, begon Fogerty een solo-carriere. Midden jaren tachtig belandde hij in een bizarre situatie toen hij door voormalig manager Saul Zaentz (die van veel liedjes de rechten bezat) voor de rechter werd gedaagd omdat Fogerty in nieuwe nummers zijn oude Creedence-stijl zou `plagiëren'. Zaentz verloor de zaak.

John Fogerty 21 maart en 25 maart (uitverkocht), Heineken Music Hall. Amsterdam.

THEATER

Elementaire deeltjes

Johan Doesburg regisseert bij het Nationale Toneel een wilde toneelbewerking in veertig korte scènes van Houellebecqs controversiële roman Elementaire deeltjes; een zedenschets van onze maatschappij sinds de jaren zestig en een tragisch verhaal over twee broers op zoek naar geborgenheid.

Première 19 maart Guido de Moorzaal (achter Kon Schouwburg), Den Haag. Tournee t/m 21 mei. Inl 070-3456789 of www.nationaletoneel.nl.

DANS

Het Nationale Ballet

Hans van Manen is teruggekeerd bij zijn oude gezelschap en brengt daar zijn nieuwe choreografie Frank Bridge Variations, op de gelijknamige muziek van Benjamin Britten. Het programma Masters Moves bevat verder The Second Detail (1991) van William Forsythe, en Symphony in C (1947) van George Balanchine.

Première 18 maart Muziektheater, Amsterdam. Aldaar t/m 5 april. Op 7 april in Lucent, Den Haag. Inl 020-6255455

BEELDENDE KUNST

Damien Hirst

De Britse shock-kunstenaar Damien Hirst laat weer van zich horen met de nieuwe serie The Stations of the Cross, die hij maakte ism de bekende modefotograaf David Bailey. In levensgrote fotowerken verbeeldt hij de lijdensweg van Christus met naast schedels, koeienkoppen en bloed ook veel blote vrouwen. Tevens in De Hallen: nieuwe foto's van Dana Lixenberg, Luuk Wilmering en Nan Goldin.

Damien Hirst en David Bailey, The Stations of the Cross. 19 maart t/m 5 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

LITERATUUR

Gouden Uil

In een rechtstreekse tv-uitzending worden zaterdag de winnaars van de Gouden Uil bekend gemaakt. Voor de gewone Literatuurprijs zijn genomineerd: Patricia de Martelaere (Het onverwachte antwoord), Arnon Grunberg (De joodse messias), Ilja Leonard Pfeijffer (Het grote baggerboek), Paul Verhaeghen (Omega Minor) en Frank Westerman (El negro en ik). Voor de Jeugditeratuurprijs bestaat de shortlist uit De peperdans van Panzipas (Harm de Jonge), De ijzeren hemel (Martha Heesen), Het boek van alle dingen (Guus Kuijer), Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (Joke van Leeuwen) en Het meisje de jongen de rivier (Paul Verrept).

Uitreiking Gouden Uilen op tv za 19 maart, 21u30. Canvas (BRT2).

MUZIEK

Klaas de Vries

De zestigste verjaardag van de Rotterdamse componist Klaas de Vries wordt zaterdag in Lantaren/Venster gevierd met `De Nacht van Klaas de Vries' met De Volharding, Charlotte Riedijk, Theo Loevendie en ensembles van het Rotterdams Conservatorium. Zondag is er nog een groot De Vries-concert.

Klaas de Vries. Lantaren/Venster 19 maart 20u30 res 010-2772277; De Doelen: 20 maart 20u30 res 010-2171717