Nooit op schoolreisje

Uitgeverij Leopold is een reeks kinderboeken begonnen waarin succesvolle sporters en andere jeugdhelden vertellen hoe zij de top bereikten. Als eerste Richard Krajicek.

Natuurlijk maakte ook hij vroeger op de lagere school aandoenlijke werkstukjes, en natuurlijk gingen die in zijn geval over tennis. Richard Peter Stanislav Krajicek (33), sinds twee jaar proftennisser in ruste, was immers tennis. Geboren met een racket in zijn handen en voorbestemd om zich op een goede dag te laten kronen tot 's werelds beste. Hoewel: ,,Meester Kees begon met de les. Richard kon zijn aandacht er niet bij houden. Hij staarde naar een poster aan de muur. `Kernwapens de wereld uit' stond erop. `Tennis de wereld uit', dacht Richard, en hij schrok er zelf van.''

Bovenstaand citaat is afkomstig uit het onlangs verschenen kinderboek Naar de top - Richard Krajicek, van ballenjongen tot proftennisser. Enigszins geromantiseerd wordt daarin het wel en wee beschreven van de Wimbledonkampioen-in-wording. Anja de Crom schreef het voor de leeftijdscategorie 10-plus bestemde boek op basis van een reeks vraaggesprekken met de hoofdpersoon.

Wat lezen we in Naar de top wat we nog niet wisten uit het eveneens vorige maand verschenen Harde Ballen, de zeer leesbare autobiografie van Krajicek, waarin hij aan de hand van dertien legendarische tennissers zijn eigen leven in het profcircuit beschrijft? Belangwekkende feiten. Bijvoorbeeld dat de Tsjechische immigrantenzoon verzot is op vissticks en door moeder Ludmilla gemaakte gehaktballen. Dat zijn halfzus Lenka zich regelmatig opwerpt als zijn beschermengel en dat Zweedse meiden heel lekker kunnen zoenen. ,,Plotseling voelde hij haar mond op de zijne'', staat op pagina 119 te lezen. ,,Haar lippen waren zacht en ze smaakten naar fruit. (..) Lekkere zachte fruitlippen, dacht Richard.''

Maar het verhaal gaat vooral over de permanente strijd die Krajicek met zijn veeleisende vader Petr voert, een thema dat als een rode draad door het als jeugdbiografie gepresenteerde boek loopt. Een schoolreisje? Geen denken aan!

,,Op woensdagmiddag kan Richard niet. Dan traint hij'', zei Petr.

,,Maar iedereen gaat mee!'', zei Richard.

,,Jij bent niet iedereen.''

Maar Petr Krajicek, met wie Richard als puber uiteindelijk voor vele jaren het contact verbreekt, is in Naar de top niet alleen een boeman. De oud-handballer is bij tijd en wijle ook een hilarische kluns. Op de lachspieren werken bijvoorbeeld de passages waarin hij overhoop ligt met zijn stokoude Peugeot. Of, uit kostenoverwegingen, de caravan parkeert op verboden plekken.

Vermakelijk zijn ook de op de achterflap aangekondigde `belangrijke informatie over tennis' en de `professionele tips'. Neem het hoofdstukje `Help, ik kan niet tegen mijn verlies!' ,,Raas even uit en probeer dan rustig iets te drinken'', luidt het welgemeende advies. En: ,,Tegen iemand vertellen waarom je zo boos bent, kan ook opluchten.'' Hier spreekt, met behulp van een heuse orthopedagoge, de door de wol geverfde veteraan die, nu hij gestopt is, eindelijk de kunst van het relativeren verstaat en kennelijk niet wil dat jeugdige tennissers in dezelfde valkuil stappen als hij indertijd deed.

Als het aan uitgeverij Leopold ligt, is het met foto's uit het familiealbum opgesierde relaas van en over Krajicek het begin van een lange en succesvolle reeks `Naar de top'-boeken. De volgende aflevering is zo goed als klaar en handelt over de jonge jaren van actrice, presentatrice en zangeres Birgit Schuurman. Later volgt een boek over amazone en tweevoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven.

Uiteraard hoort in een serie over rolmodellen voor de jeugd ook het relaas van een bekende profvoetballer. Maar het vinden van een geschikte kandidaat wil nog niet zo vlotten. ,,Die voetbaljongens worden nogal afgeschermd'', heeft een medewerkster van de uitgeverij inmiddels gemerkt.

Anja de Crom: Naar de top – Richard Krajicek, van ballenjongen tot proftennisser. Leopold, 124 blz, €12,50

    • Mark Hoogstad