Nieuwe fusiekrant op tabloid

Het Algemeen Dagblad en zeven regionale kranten uit de Randstad gaan eind augustus op in een nieuw dagblad op tabloidformaat. Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe krant gaat heten. Het dagblad wordt met een oplage van 650.000 exemplaren de tweede krant van Nederland na De Telegraaf.

De krantenuitgevers PCM en Wegener hebben daarover vandaag een akkoord bereikt. Door de samensmelting van de acht kranten zullen 325 van de 1.100 voltijdsbanen verdwijnen. De zeven regionale kranten zijn De Dordtenaar, Rijn en Gouwe, Haagsche Courant, Goudsche Courant, Utrechts Nieuwsblad, Amersfoortse Courant en het Rotterdams Dagblad.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het ontslag van 325 werknemers ,,zeer omvangrijk''. ,,Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er in één klap zoveel mensen verdwijnen bij de dagbladen'', verklaart B. Rootsaert, secretaris van de dagbladensectie van de NVJ. Rootsaert vraagt zich af of het huidige plan ,,dé oplossing is''.

De redactieraad van het Algemeen Dagblad, de grootste van de acht kranten, vindt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat. Volgens redactieraad-voorzitter G. den Elt houdt de redactie vast aan de naam Algemeen Dagblad. ,,Onze hoofdredacteur Jan Bonjer heeft daar zijn lot ook aan verbonden. We willen ook dat hij de nieuwe hoofdredacteur van de fusiekrant wordt. Verder willen we dat AD Sportwereld blijft bestaan.'' Als aan deze eisen niet wordt voldaan, zal volgens Den Elt de redactie dit ,,actief afdwingen''.

Vanmorgen maakte De Telegraaf bekend dat het kijkt naar de mogelijkheden om op tabloidformaat te verschijnen. Eerder dit jaar maakte Trouw de overstap naar tabloid, vorig jaar al Het Parool en het Agrarisch Dagblad. Ook de gratis kranten Spits en Metro hebben dat halfformaat.

CDA: pagina 16