Niemand past zijn energieverbruik aan

Eindelijk eens iemand die het onverbloemd zegt. Karel Knip legt de vinger op de zere plek: het bedrijfsleven heeft geen belang er iets aan te doen, de consument evenmin en overheden bewijzen vooral lippendienst aan het bedrijfsleven dus komt er van het klimaatbeleid niets terecht. Het lijkt alsof niemand zich daar echt zorgen over maakt. Internationaal holt het Westen achter de idioot uit Texas aan, de landen die de Rule Brittania nog wat willen rekken voorop, en geeft prioriteit aan het creëren van schijnveiligheid door middel van even draconische als nutteloze maatregelen tegen het internationale terrorisme, dat een minieme bedreiging voor ons welbevinden vormt in vergelijking met de klimaatverandering.

Maar het is niet zo dat vooral de VS schuld hebben. Nederland doet evenmin iets, en als dat het opofferen van verworvenheden impliceert, ikzelf ook niet. Zoals Knip zelf constateert, geeft hij (daardoor?) ook geen aanbevelingen. Dat stemt somber.

Waarom niet nog eens een euro extra accijns per liter benzine? Geef de opbrengst aan energie- en oliemaatschappijen voor research en ontwikkeling van schone energie, en aan de burger in de vorm van subsidie op schone auto's, zonnepanelen, etc. Argumenten hiertegen zoals ,,helpt niet'' en ,,moeten niet het beste jongetje van de klas zijn'' vormen drogredenen. Het argument dat het economisch te veel kost, is bewust kortzichtig. We kunnen inmiddels wel voorspellen dat niets doen op de lange termijn meer kost. Maar de politiek kijkt passief toe, men durft niet uit angst voor stemmenverlies. Misschien wordt het tijd voor een `groen-rechtse' partij?

    • J.A. Dullaart