Marzotto splitst zich

De Italiaanse Marzotto-groep gaat zich splitsen in een textielpoot en een modebedrijf. De nieuw te vormen maatschappij Valentino Fashion Group zal de vier grote modemerken Valentino, Hugo Boss, Malboro Classics en MMission gaan beheren. En Marzotto zelf zal zich uitsluitend concentreren op textielproductie en onroerend goedbeheer. Beide groepen zullen aan de beurs worden genoteerd en de familie Marzotto zal in beide bedrijven een belang van 55 procent nemen.

De directie spreekt van een ,,historische stap'' en hoopt de nieuwe notering aan de beurs in de zomer te realiseren. Voor elk aandeel Marzotto zal een nieuw aandeel Valentino Fashion Group worden aangeboden. Met de splitsing hoopt de groep de waarde van beide poten sneller te laten groeien. ,,Ik ben er diep van overtuigd dat deze keuze beide bedrijven een toekomst van forse ontwikkeling biedt tussen de zeer weinige werkelijk mondiale spelers in dit veld'', aldus grootaandeelhouder en president Antonio Favrin.

Marzotto is met Hugo Boss mondiaal marktleider voor zakelijke mannenkleding met een omzet van 1.168 miljoen euro. In 2002 nam de groep het beroemde haute-couturemerk Valentino over. Het toen nog verliesgevende bedrijf werd vervolgens grondig geherstructureerd; in 2004 was het weer winstgevend, met een omzet van 170 miljoen euro. Nu wordt deze glamournaam op de beurs de blikvanger voor alle merken van Marzotto.

In 2004 groeide de totale omzet van Marzotto met 5 procent tot 1.824 miljoen euro. De nettowinst steeg met 41 procent tot 82 miljoen euro. Ondanks de crisis in de mode groeide de modepoot met 5 procent en in het laatste kwartaal van 2004 zelfs met 16 procent. De nieuw te vormen Valentino Fashion Group is goed voor een omzet van 1.550 miljoen euro, waarvan slechts 170 miljoen euro voor rekening van Valentino zelf komt.

De textielpoot, die Marzotto blijft heten, zette in 2004 302 miljoen euro om en is gespecialiseerd in de productie van wol, linnen en katoen met merken als Marzotto, Lanerossi, Guabello, Marlane en Tessuti di Sondrio.