Loe de Jong dreigde te stoppen

De deze week overleden historicus Loe de Jong is in 1979 tegen de uitdrukkelijke wens van de toenmalige premier Van Agt ingegaan, door bekend te maken dat prins Hendrik een buitenechtelijke zoon had.

De Jong verklaarde tegen Van Agt te zullen stoppen met zijn standaardwerk `Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' en een schandaal te ontketenen, als publicatie werd tegengehouden. Dit blijkt uit correspondentie van De Jong, zo schrijft onderzoeker Bas Kromhout in een voorpublicatie van het boek `Brieven aan Loe de Jong' in het Historisch Nieuwsblad.

De Jong wilde in 1979 melding maken van de buitenechtelijke zoon van prins Hendrik, omdat in deel 9 François van 't Sant, de persoonlijke adjudant van Wilhelmina, ter sprake kwam. Van 't Sant was vanaf het begin van de oorlog een omstreden figuur. Volgens De Jong had Van 't Sant de slechte naam te danken aan een affaire in de jaren twintig. Wilhelmina had Van 't Sant gevraagd de avontuurtjes van haar man Hendrik toe te dekken. Bij het beschermen van de identiteit van de Belgische moeder van Hendriks buitenechtelijke kind raakt Van 't Sants reputatie beschadigd.

Van Agt had voor de publicatie van deel 9 zijn bezorgdheid geuit over de onthulling van Hendriks escapades. De premier vreesde schade voor de monarchie en wilde een veto uitspreken. Volgens Kromhout zette De Jong Van Agt vervolgens voor het blok, zodat de premier geen andere keus zag dan De Jong zijn gang te laten gaan.