Koppeling gasprijs aan olie op schop

Europees commissaris Piebalgs (Energie) wil af van de automatische koppeling van de aardgasprijs aan de hoogte van de olieprijs. Een wettelijk verbod zal hij niet uitvaardigen, maar hij wil wel de koppeling ontmoedigen met een aantal maatregelen, zoals het versterken van concurrentie op de gasmarkt.

Dat zei Piebalgs gisteren in de marge van een aankondiging dat hij tien EU-landen wil aanpakken omdat ze Europese regels over liberalisering van de markt voor gas en elektriciteit nog niet hebben doorgevoerd.

De koppeling van de gasprijs aan de olieprijs levert de Nederlandse schatkist geregeld een meevaller op. Voor dit jaar bijvoorbeeld rekent het kabinet door de hoge olieprijs op extra gasinkomsten van 1,5 miljard euro.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) laat via een woordvoerder weten dat hij voorstander is van een concurrerende gasmarkt. ,,Er bestaat niet zoiets als een wettelijke koppeling tussen olieprijzen en gasprijzen. Dat is contractueel vastgelegd en contracten zijn onderhandelbaar'', aldus de woordvoerder. Hij relativeert de meevaller voor de schatkist door te wijzen op de energie-intensieve industrie in Nederland, die weer veel last heeft van de hoge gas- en olieprijzen. ,,Per saldo kan de inkomstenmeevaller wel eens wegvallen tegen andere tegenvallers die door de hoge prijzen worden veroorzaakt'', aldus de EZ-woordvoerder.

Eurocommissiaris Piebalgs wil, in overleg met nieuwe gasleveranciers waaronder OPEC-landen, het aardgas vanuit meer kanten de unie laten binnenstromen. Daardoor zouden afnemers beter kunnen onderhandelen. ,,Dat zou tot andere clausules kunnen leiden, waardoor de prijs niet langer automatisch gekoppeld is'', stelt Piebalgs.