Kardinaal kraakt Da Vinci Code

,,Een zak vol leugens'', ,,een bedorven maaltijd'', ,,een vernietigende aanval op het christendom''. De Amerikaanse auteur Dan Brown heeft al heel wat slechte kritieken gekregen naar aanleiding van zijn anderhalf jaar oude bestseller The Da Vinci Code, maar die van de Italiaanse kardinaal Tarcisio Bertone slaat alles.

In twee interviews riep de aartsbisschop van Genua deze week op om de thriller van Brown te boycotten. ,,De gevaarlijkste onwaarheden in dit boek'', zo verklaarde Bertone gisteren ex cathedra, ,,tasten het centrale mysterie van het christendom aan, namelijk de dood en wederopstanding van Christus.''

Bertone's bezwaren richten zich vooral op Browns stelling dat Jezus niet gekruisigd is, maar naar Frankrijk vluchtte, waar hij samen met Maria Magdalena een dochter kreeg wier nakomelingen nog steeds op aarde rondlopen. Bovendien schrijft Brown in zijn roman dat de katholieke kerk alles in het werk heeft gesteld om de rol van de vrouw in het vroegste christendom te bagatelliseren.

Op de kritiek van Bertone heeft Brown niet gereageerd, volgens zijn uitgever Doubleday omdat hij `incommunicado' werkt aan een nieuw boek.

De uitgeverij voegde daaraan toe dat The Da Vinci Code niet meer doet dan `eeuwenoude ideeën onderzoeken in de vorm van toegankelijke fictie'.

Bertone, die tot 2003 plaatsvervangend hoofd was van de machtige Congregatie voor de Geloofsleer, geldt als een vertrouweling van paus Johannes Paulus II. Hij vraagt alle katholieke boekhandels ter wereld om Browns boek niet te verkopen: ,,Dat zou een mooi begin zijn.''

Voor Radio Vaticana zei hij: ,,Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als net zo'n boek vol leugens geschreven zou zijn over Boeddha, Mohammed, of zelfs, als er bijvoorbeeld een roman uitkwam die de geschiedenis van de holocaust manipuleerde.''

Van de thriller zijn inmiddels bijna 18 miljoen exemplaren verkocht. In vele boekentoptiens staan bovendien studies waarin wetenschappers zich buigen over het werkelijkheidsgehalte van Browns roman.