Internetdokters

Sommige patiënten durven op internet eerlijker te zijn tegenover dokters dan in de spreekkamer. Dat helpt de groei van de online-geneeskunde, waarbij patiënten vragen stellen die door artsen worden beantwoord. Het is een welkome aanvulling op de overbezette huisartsenpraktijk. Potentieel ernstige gevallen worden doorverwezen naar de spreekkamer. Zeker voor patiënten die uit zichzelf niet zouden zijn gegaan omdat ze de tijd of de moed niet hebben, is de internetdokter een uitkomst. Ook kunnen dokters via e-mail recepten voorschrijven of verlengen voor patiënten die ze kennen en in de spreekkamer hebben gezien. Dat gebeurt al langer via de fax en de telefoon.

Een stap verder is het medische recept van een arts voor een patiënt die alleen een internetvragenlijst heeft ingevuld. Dat groeit in populariteit. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil nu een basisarts voor de medische tuchtraad brengen omdat hij via internet een pijnstiller heeft voorgeschreven waarmee een vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Volgens de basisarts heeft zij op internet gelogen over haar medische verleden. Dat komt ook in spreekkamers veel voor. Zeker als huisartsen door nieuwe wetgeving hun vaste patiëntenbestand verliezen, worden de mogelijkheden om bij een andere dokter te halen wat de een niet wil geven, alleen maar groter.

De kritische, goed geïnformeerde patiënt die minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) zo graag ziet, kiest vaak zijn eigen geneesmiddelen en meent al te weten wat hij wil hebben voor het consult begint. Het nadeel is wel dat het beperkte medicijngebruik in Nederland op die manier kan groeien. Maar verzekeraars hoeven niet elk internetrecept te vergoeden.

In een wereld zonder grenzen hebben patiënten veel mogelijkheden om te krijgen wat ze willen. Ze kunnen hun medicijnen in het buitenland halen. Antibiotica die hier alleen op recept verkrijgbaar zijn, kunnen elders in Europa zomaar bij de apotheek worden gekocht. Internet heeft de internationale concurrentie vergroot. Wat hier niet verkrijgbaar is, kan via een paar muisklikken elders worden besteld. Computergebruikers worden lastiggevallen met buitenlandse spamreclame voor potentieverhogende middelen die hier alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Bij zoveel legale en illegale mogelijkheden om aan medicijnen te komen is een verbod op voorschrijven via internet ineffectief. VVD-Kamerlid Schippers stelde dat voor. Het is de verkeerde Pavlov-reactie van een politica die iets op het nieuws hoort dat haar niet bevalt. De artsenorganisatie KNMG bewandelt een betere weg door Nederlandse internetdokters onder de professionele regels en tuchtrechtspraak te brengen. Als ze niet zorgvuldig genoeg zijn, behoren ze te worden aangepakt. Het feit dat de Inspectie voor Gezondheidszorg het Medisch Tuchtcollege inschakelt tegen een internetarts, bewijst dat er al controle is. Aan de hand van ervaringen kunnen de disciplinaire regels worden bijgesteld of de verkoop van bepaalde geneesmiddelen via internet worden verboden. Internet heeft voordelen. Als internetgeneeskunde in Nederland mogelijk blijft, vluchten patiënten niet naar slechter georganiseerde digi-dokters in het buitenland.