Hotel Rwanda

Hotel Rwanda van Terry George wordt vaak vergeleken met Steven Spielbergs Schindler's List. Die film ging over de uitroeiing van de Europese joden, Hotel Rwanda gaat over de vernietigende burgeroorlog in Rwanda waarbij radicale Hutu's hun landgenoten de Tutsi's massaal afslachtten. Het blijft natuurlijk wel een Hollywood-productie. Om de identificatie met de Afrikaanse slachtoffers te vergroten concentreerde George zich op het waargebeurde verhaal van één man, Paul Rubesesagina, manager van het sjieke Hotel des Mille Collines in de hoofdstad Kigali. Vanuit zijn hotel probeerde Rubesesagina zoveel mogelijk Tutsi's en ook gematigde Hutu's te redden, met gevaar voor eigen leven. De film is aangrijpend ook al gaat hij niet zozeer over de genocide, maar meer over wat het Westen al dan niet gedaan heeft om die te voorkomen. In de bar van het hotel legt een kolonel van de Verenigde Naties aan Rubesesagina uit waarom er door de westerse landen niet wordt ingegrepen: `You're not even a nigger. You're African.' Het is een monoloog die met net iets te veel aplomb wordt uitgesproken om geen nare smaak achter te laten.

Regie: Terry George. Met: Don Cheadle, Nick Nolte, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix. In: 21 bioscopen.