Hezbollah legt wapens nog niet neer

De fundamentalistische beweging Hezbollah denkt er niet aan zich te ontwapenen zolang Israël een bedreiging blijft vormen voor Libanon.

De leider van Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, heeft dat gisteren gezegd in reactie op de oproep van de Amerikaanse president Bush aan de invloedrijke, pro-Syrische beweging de wapens neer te leggen en louter een politieke rol te spelen.

Volgens sjeik Nasrallah is gewapend verzet ,,de beste manier om Libanon te beschermen en de Israëlische vijand terug te dringen''. Maar hij zei ook te willen ,,luisteren'' indien ,,men mij kan overtuigen dat er andere manieren zijn om Libanon te beschermen.'' Hij benadrukte Hezbollahs bereidheid over ,,alle onderwerpen met alle (Libanese) partijen te praten.''

President Bush deed zijn oproep aan Hezbollah gisteren na een ontmoeting met de Jordaanse koning Abdallah II in Washington. De VS beschouwen de shi'itische fundamentalistische Hezbollah als een terroristische organisatie, verantwoordelijk voor onder andere de bomaanslag in 1983 op een kazerne in Beiroet waarbij 241 Amerikaanse mariniers werden gedood.

Gisteren zei Bush dat het Amerikaanse denken over Hezbollah niet is veranderd. Maar, voegde hij er aan toe: ,,Ik zou willen dat Hezbollah zou bewijzen dat ze dat (een terreurorganisatie) niet is door de wapens neer te leggen en de (Israëlisch-Palestijnse) vrede niet te bedreigen.''

Hezbollah geniet groot prestige in Libanon door de jarenlange guerrilla tegen het Israëlische leger in het zuiden van Libanon, waarna Israël onder premier Barak in 2000 besloot tot terugtrekking. De shi'itische beweging organiseerde recentelijk een aantal pro-Syrische massademonstraties in Libanon, in antwoord op de demonstraties voor vertrek van de Syrische troepen.

Nadat een zegsman van Hezbollah in eerste instantie gematigd positief reageerde op de uitlating van Bush, en sprak over een aanzet tot verandering in de traditionele Amerikaanse benadering jegens Hezbollah, zei sjeik Nasrallah gisteravond op de televisiezender van de beweging dat (gewapend) verzet (van Hezbollah) ,,een essentiële machtsfactor'' voor Libanon is. ,,Men vraag ons nu om te ontwapenen zodat Libanon zonder defensie komt te zitten'', aldus Nasrallah. ,,Zolang Libanon bedreigd blijft (door Israël), zelfs als dat een miljoen jaar zou duren, zeggen we tegen onze kinderen en hun afstammelingen dat het hun patriottische, menselijke, morele en heilige plicht is om hun volk en hun vaderland te verdedigen.''

Nasrallah wees erop dat de Israelische aftocht uit Libanon tot stand kwam dankzij de inzet van Hezbollah en niet dankzij een resolutie van de VN.