General Motors schokt markten

De grootste autofabrikant ter wereld, het Amerikaanse General Motors, heeft gisteren grote onrust op de financiële markten veroorzaakt door een onverwachte winstwaarschuwing. Het concern, eigenaar van merken als Opel, Chevrolet en Cadillac, zal het eerste kwartaal een verlies maken van ongeveer 850 miljoen dollar (635 miljoen euro). Niet alleen de koers van het aandeel General Motors (GM) daalde op de beurs, ook de koersen van de bedrijfsobligaties van het concern kelderen.

General Motors heeft voor 300 miljard dollar schulden uitstaan, waarvan een groot deel als bedrijfsobligaties. Die dreigen nu de status van junk bonds te krijgen, wat betekent dat beleggers met deze obligaties een groot risico lopen. Veel grote beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen mogen van hun interne regels niet in junk bonds beleggen en worden mogelijk gedwongen de bedrijfsobligaties van General Motors te verkopen. De kredietbeoordelaar Standard & Poor's waarschuwde gisteren dat het de status van GM mogelijk zal verlagen tot `junk', zelfs als het bedrijf zijn nieuwe, verlaagde doelstellingen zal halen.

De slechte resultaten komen vooral door de enorme concurrentie op de Amerikaanse automarkt, de grootste ter wereld. ,,De verkopen in Noord-Amerika lopen ver achter op de plannen en prognoses'', zei topman Rick Wagoner gisteren. GM heeft in de VS vooral last van concurrentie van Japanse automakers als Toyota en Honda en het Koreaanse Hyundai/Kia.

Het onverwachte verlies in het eerste kwartaal is nog exclusief bijzondere lasten als een afkoopsom van 2 miljard dollar voor het Italiaanse Fiat – om onder een oud contract over samenwerking uit te komen – en reorganisatiekosten voor onder meer de Duitse Opel-fabrieken, waar 10.000 banen moeten verdwijnen.