Galerieselectie

Robert Lambermont

Al op zijn zestiende startte Robert Lambermont met het maken van bewegende sculpturen, die hij in volgorde een nummer toekent. Op dit moment werkt hij aan object nr. 25. De ruimtelijke objecten vormen ieder een gesloten circuit. Afhankelijk van atmosferische omstandigheden en chemische processen doen de beelden zich steeds anders voor. Lambermont exposeert bij Motive Gallery samen met de Zweedse tekenaar Etta Säfve, die zijn fascinatie voor natuurlijke verschijnselen deelt.

Objecten van Robert Lambermont en tekeningen van Etta Säfne. 19 maart t/m 17 april in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Gijs Frieling

De tentoonstelling Kingdom van Gijs Frieling bestaat uit een serie grote en kleine schilderijen die door een muurschildering met elkaar en de galerieruimte verbonden zijn. De schilderijen zijn als ramen en openstaande deuren die uitzicht bieden op een wereld die gevuld is met krokussen, tulpen, irissen, distels en madeliefjes. Toch zijn de werken niet naar de natuur geschilderd. Het handschrift ontleende Frieling aan de decoraties van Hindelooper, de ritmische composities doen denken aan Ikat-weefsel, en de opbouw in verschillende lagen baseerde de kunstenaar op Romaanse muurschilderingen.

Schilderijen van Gijs Frieling. 20 maart t/m 3 april in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam. Do t/m za 13-17u.

Franz Baumgartner

De schilderijen van de Duitse kunstenaar Franz Baumgartner tonen treurige stadsranden, verlaten parkeerterreinen en wegrestaurants maar ook fabelachtige uitzichten over berglandschappen en rivierdelta's. Plekken zonder duidelijke karakteristieken of plaats-aanduiding: het zou overal kunnen zijn. Wat de in fotorealistische stijl geschilderde beelden gemeen hebben is een wat onheilspellende sfeer. Mensen zijn in de voorstellingen nadrukkelijk afwezig.

Schilderijen van Franz Baumgartner. 19 maart t/m 16 april in Galerie Hof & Huyser, Bloemgracht 135, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Risk Hazekamp

De machorol van de man, zoals we die kennen uit Marlboro-reclames en Hollywood-films, is het onderwerp van de foto's van Risk Hazekamp. In eerdere series portretteerde de kunstenaar zichzelf al als stoere comboy of stierenvechter, nu draait het om de relatie tussen man en natuur. In haar nieuwe reeks, getiteld `And some eyes in the back of my head', figureert de androgyne Hazekamp in een desolaat landschap. De sfeer van de foto's is dromerig: de hoofdpersoon rust steeds uit in een romantisch en tijdloos no man's land.

foto's van Risk Hazekamp. 20 maart t/m 17 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Antistrot

Het collectief Antistrot bestaat uit zeven kunstenaars (Paul Börchers, Johan Kleinjan, David Elshout, Silas Schletterer, Bruno Ferro Xavier da Silva, Charlie Dronkers en Michiel Walraven) die sinds 1997 hun schilderijen en tekeningen samen maken. Tijdens hun sessies gaat het collectief voor het individu en is het uiteindelijke resultaat ondergeschikt aan het dynamische proces van actie en reactie. Al tekenend wordt door de leden van Antistrot gereageerd op actuele en maatschappelijke ontwikkelingen. Hun eclectische en ogenschijnlijk onsamenhangende werken weerspiegelen de stroom van beelden, indrukken en verleidingen waaraan wij mensen dagelijks worden blootgesteld.

Tekeningen van Antistrot. 20 maart t/m 17 april in Mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

En verder

Schilderijen van Ina van Zyl t/m 9 april in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; fotowerken van Peter Hutchinson en Gary Carsley t/m 2 april in Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam;

schilderijen van Peter Vos t/m 26 maart Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; foto's van Leo Divendal t/m 3 april in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; foto's van Johan van der Keuken t/m 9 april in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam.