FOTOGRAFIE

Jevgeni Chaldej

In het kader van `60 jaar bevrijding' organiseert het Joods Historisch Museum een expositie over Jevgeni Chaldej, een van de belangrijkste fotojournalisten uit de voormalige Sovjet-Unie. Zijn foto van een Sovjetsoldaat die in mei 1945 de rode vlag plant op het Rijksdaggebouw in Berlijn is wereldberoemd geworden. Chaldej (1917-1997) trok tijdens de oorlog met het Russische leger mee naar het front om de strijd tegen de nazi's vast te leggen en deed na de oorlog verslag van het proces tegen de oorlogsmisdadigers in Neurenberg. Zijn werk valt op door de combinatie van documentaire en artistieke fotografie en door het persoonlijke commentaar dat hij bij veel foto's gaf. Uit die teksten blijkt zijn grote betrokkenheid bij het onderwerp, maar ook zijn gevoel voor humor komt erin tot uiting. Vaak ensceneerde of manipuleerde Chaldej zijn beelden om het belang van een bepaalde gebeurtenis kracht bij te zetten.

Jevgeni Chaldej, fotograaf van het Rode Leger t/m 5 juni Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1.