EU, Rusland sluiten deal over export

De Europese Commissie en Rusland hebben overeenstemming bereikt over een nieuw EU-certificaat voor de export van plantaardige producten zoals paprika's, tomaten, snijbloemen en zaden. Daarmee lijkt een eind te komen aan een handelsconflict dat bijna een jaar heeft geduurd.

Vorig jaar juni sloot Rusland zijn grenzen voor bloemen en planten uit Nederland, omdat op een partij het schadelijke insect Californische trips was aangetroffen. Daarnaast bleken exportcertificaten vervalst. Rusland sloot vervolgens ook zijn grenzen voor bloemen en planten uit Duitsland, Estland en Denemarken. In december volgde een exportverbod voor groente en fruit uit de EU, onder meer omdat op een partij sla weer Californische trips was aangetroffen. Volgens Rusland deden de vier EU-landen te weinig om de problemen op te lossen.

Vanuit de EU wordt er jaarlijks voor 800 miljoen euro aan groente, fruit, snijbloemen, potplanten en zaden naar Rusland geëxporteerd. Daarvan is 60 procent afkomstig uit Nederland.

Het nieuwe, voor de hele EU uniforme certificaat is naar verwachting moeilijker te vervalsen. Rusland hoopt zo meer greep te krijgen op de stroom plantaardige producten die het land binnenkomen. Voorheen had elk EU-lidstaat zijn eigen certificaat, dat bovendien makkelijker te vervalsen was.

De lidstaten van de EU krijgen nu drie maanden de tijd om het nieuwe certificaat in te voeren. Nederland exporteert sinds een maand weer bloemen en potplanten naar Rusland, en sinds twee weken ook groente en fruit. Ter controle heeft Rusland inspecteurs ingezet die op verschillende veilingen in Nederland exportpartijen keuren.