Eén op de vijf ambulances Rotterdam te laat

Een op de vijf ambulances in Rotterdam en omgeving doet er langer dan een kwartier over om ter plaatse te zijn. Landelijk geldt vijftien minuten als de maximale `aanrijdtijd'.

Rotterdam Rijnmond is de eerste regio die de vertrek- en aankomsttijden van de ambulances automatisch registreert. Het is de bedoeling dat medio volgend jaar alle ambulancediensten zover zijn. Sinds de automatische registratie vorig jaar januari blijkt dat ambulances in Rotterdam vaker te laat komen dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens beleidsmedewerker H. van Dijk van ambulancezorg Rotterdam Rijnmond/RHRR betreft het een landelijk probleem. ,,Ik weet zeker dat dit voor alle ambulancediensten zal blijken.''

Vorig jaar presenteerde minister Hoogervorst (Volksgezondheid) een plan voor een landelijke herindeling van de ambulancediensten. Door standplaatsen en ambulances uit dichtbevolkte gebieden te onttrekken, wil hij tekorten in de slecht bereikbare gebieden oplossen. In dat plan gaat hij ervan uit dat ambulances in de grote steden nu binnen een kwartier aanwezig kunnen zijn. De Tweede Kamer wil dat een ambulance zelfs binnen 8 minuten ter plaatse is.

Het spreidingsplan van de minister is gebaseerd op een rapport van het instituut voor de volksgezondheid RIVM. Dat stelde dat in de regio Rotterdam bij negen van de honderd spoedritten de normtijd wordt overschreden.

Volgens Van Dijk van de ambulancezorg Rotterdam is de norm van een kwartier in grote steden in de Randstad lang niet altijd haalbaar. De meldkamer heeft bijvoorbeeld anderhalve minuut de tijd om een telefoontje te verwerken, ambulancemedewerkers hebben vervolgens een halve minuut om in te stappen en uit te rukken. Binnen dertien minuten dienen ze vervolgens ter plaatse te zijn. ,,Als je, zeg maar, een allochtoon aan de telefoon hebt die moet uitleggen waar hij is en wat er aan de hand is, duurt dat langer.''

De ambulances in Rotterdam worden gevolgd via een satellietsysteem. Daardoor kunnen de rijtijden precies worden vastgelegd. Voorheen drukten personeelsleden zelf op een knop als ze aankwamen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de overschrijdingen in Rotterdam.

    • Esther Rosenberg