DUITSLAND

Villa Stuck heropend

Na een jarenlange restauratie laat de Villa Stuck in München zich nu weer in haar oorspronkelijke luister zien. Of het nu om de goudglanzende vestibule, de plechtig schemerige muzieksalon of het trappenhuis met jugendstilornamenten gaat: elk detail verraadt Franz von Stuck als een effectbewuste regisseur van zijn zelf ontworpen totaalkunstwerk. In het imposante atelier bekroont als vanouds het schilderij De zonde het gereconstrueerde `kunstenaarsaltaar' dat de schildervorst van het fin de siècle voor zichzelf oprichtte. Met de tentoonstelling over l'Art Nouveau - La Maison Bing wordt de heropening gevierd. Dit eerbetoon aan de 100 jaar geleden gestorven Parijse galeriehouder Siegfrid Bing (t/m 31 juli) omvat schilderijen, beelden en designobjecten.

Siegfrid Bing t/m 31 juli in Villa Stuck, Prinzregentenstr. 60, München. Wo-zo 11-18u; inl: 0049-894555510 of www.villastuck.de

De Parsifal van Bernd Eichinger

De speer in Parsifal is niet zomaar een rekwisiet uit Richard Wagners wapenarsenaal. Hij is een relikwie, wundenwundervoll en heilig, zoals de dichtercomponist hem eerbiedig bezingt. Lastig alleen dat Klingsor het ding goed moet richten, dat de lans echt moet vliegen en zijn doel moet raken. In een film heb je daarvoor allerlei trucs, maar op het toneel is het moeilijker te realiseren. Filmmaker Bernd Eichinger, regisseur van oa Christiane F., Das Boot en Der Untergang, probeert het niettemin. Bij de Staatsoper in Berlijn ensceneert hij nu de Parsifal en Daniel Barenboim dirigeert.

Parsifal, première 19 mrt; t/m 28 mrt. Unter den Linden 5-7, Berlijn. 0049-30203540 of www.staatsoper-berlin.de

En verder

Buchmesse, niet alleen voor vaklui maar vooral voor liefhebbers, t/m 20 maart in de Messe van Leipzig, 0049-3416787650; foto's en installaties van Sophie Calle t/m 24 april in het Ludwig Forum, Aken, 0049-2411807-0; Edvard Munch t/m 1 mei in het Museum für Kunst und Kulturgeschichte, Dortmund, 0049-2315023247.