CDA nu tegen plan kranten

Krantenconcerns mogen méér dan 35 procent van de markt in handen krijgen door fusies en overnames. Dat vindt het CDA in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) wil de groei van krantenbedrijven door overnames juist beperken. Zonder het CDA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer die haar voorstel daartoe steunt.

Dat bleek gisteren tijdens de voortzetting van een debat over dagbladconcentratie met de staatssecretaris in de Tweede Kamer.

Drie weken geleden gaf Tweede-Kamerlid Atsma (CDA) nog aan de plannen van Van der Laan wél te zullen steunen. Maar nu vindt hij dat het plan onvoldoende garanties biedt voor behoud van pluriformiteit. ,,Het voorkomt niet dat krantentitels worden opgeheven.'' Afgelopen vrijdag had Atsma overleg met de grote krantenuitgevers, maar hij ontkent dat hij daardoor zijn mening heeft gewijzigd. ,,We hadden nog vragen bij het plan en die heeft de staatssecretaris niet op een goeie manier kunnen wegnemen.''

Van der Laan wil met haar maatregel voorkomen dat er een te grote `opiniemacht' ontstaat. Dat dreigt volgens haar als een dagbladbedrijf meer dan 35 procent van de markt in handen krijgt. Zij zei vooral een fusie van de uitgeefconcerns Wegener (regionale kranten) en Perscombinatie (NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, en de Volkskrant) te vrezen. PCM en Wegener proberen momenteel zeven regionale kranten samen te voegen met het Algemeen Dagblad tot één Randstadkrant.

Autonome groei van krantenbedrijven wil Van der Laan overigens wel toestaan.

PvdA, LPF en SP gaven in de Kamer aan de plannen van de staatssecretaris hoogstwaarschijnlijk wel te steunen. De VVD zal, net als nu ook het CDA, haar steun niet geven.

Momenteel domineren drie krantenbedrijven de Nederlandse markt. De Telegraaf heeft een marktaandeel van 31 procent, Wegener van 28 procent en Perscombinatie 27 procent.